Política 26/09/2016

Podem trenca amb Page a Castella-la Manxa i avisa el PSOE que pot revisar la resta d'acords

Echenique treu importància a l'estratègia de Sánchez i creu que encara hi ha temps per a un govern alternatiu al PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El futur nou president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. EFE

MadridComencen els moviments després de les eleccions basques i gallegues: Podem ha decidit trencar l'acord d'investidura amb el PSOE que va donar el govern de Castella-la Manxa al socialista Emiliano García-Page. Podem fa així un pas per posar el PSOE contra les cordes i recordar-los que, si des del 24 de maig del 2014 governen en la majoria d'autonomies, és gràcies al seu suport. "Sols no poden", ha alertat Pablo Iglesias. L'estratègia, de retruc, dóna ales a Pedro Sánchez en una setmana decisiva per mantenir-se al capdavant de Ferraz. La formació lila espera que els socialistes moguin peça i el líder socialista comenci una ronda de contactes per bastir un govern alternatiu. Són "optimistes" i creu que per anunciar primàries dins el PSOE per a l'octubre, Sánchez no està desestimant aquest formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'acord d'investidura ha mort" i "dues són les causes de la defunció: el desànim i la vergonya", ha argumentat aquest dilluns el secretari general de Podem de Castella-la Manxa, José García Molina, en una compareixença al Parlament regional on ha llegit un comunicat sense preguntes. Podem assegura que el govern d'Emiliano García-Page ha estat actuant "espontàniament i unilateralment durant més d'un any, més ocupat en anuncis que en obres, més ocupat en el que es mou a Ferraz que en el que passa entre les corts de Castella-la Manxa i Fuensalida, més pendent fins i tot de decapitar Sánchez que de donar vida a Castella-la Manxa".

Iglesias nega vincles a nivell estatal

"És un assumpte que no té interpretacions a nivell estatal", ha assenyalat Iglesias en arribar a la reunió del comitè coordinació de Podem, i ha negat tota relació entre una cosa i l'altra. El líder del partit manxec és un dels homes d'Iglesias dins el partit. "És una lectura purament autonòmica", ha afegit el secretari d'Organització, Pablo Echenique, en roda de premsa després de la reunió, i ha descartat que també trenquin en comunitats com l'Aragó o Extremadura –on els 'barons' s'oposen a Sánchez–, però ha alertat que la resta d'acords autonòmics estan en "permanent avaluació i control".

Page, juntament amb el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, han estat els 'barons' que més obertament s'han oposat als plans de Sánchez d'intentar bastir un govern "alternatiu" al del PP amb el sí de Podem i l'abstenció de Ciutadans. Divendres passat Page va fer una roda de premsa conjunta amb el líder de l'Aragó, Javier Lambán –que també s'oposa a Sánchez–, des de Conca en què va carregar contra el secretari general socialista i li va advertir que no era possible governar amb 85 escons. El mateix opina la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz.

Lectura en clau interna

Per què Podem a Castella-la Manxa ha anunciat ara que l'acord estava trencat? La decisió s'ha d'entendre també en clau interna, en ple debat sobre quina relació han de tenir amb el PSOE. El sector afí al número dos del partit, Íñigo Errejón, defensa que s'haurien de mostrar disposats a avalar una investidura de Sánchez sense demanar a canvi entrar al govern. Echenique ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que l'opció "majoritària" dins de Podem és justament defensar un executiu en coalició i ha negat que tinguin intenció de votar a mà alçada quina estratègia cal seguir en el pròxim consell ciutadà estatal, que està previst que se celebri després del comitè federal dels socialistes de dissabte.

stats