Política 08/12/2014

El fiscal i l'advocat de l'Estat no acusaran la infanta Cristina pel cas Nóos

Es mantindrà l'acusació contra la infanta com a participant a títol lucratiu, amb una reclamació de gairebé 600.000 euros. El fiscal demanarà entre 17 i 20 anys de presó per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres

Europa Press
2 min
CRISTINA DECIDEIX SI RENUNCIA  La Casa Reial espanyola va comunicar ahir el seu “respecte absolut a la independència del poder judicial”. Sobre la possibilitat que Cristina de Borbó hagi de renunciar o no als seus drets dinàstics, la Casa Reial es limita a recordar, d’acord amb la posició del govern espanyol, que és una “decisió personal” de la infanta.

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció sol·licitarà aquest dimarts més de 100 anys de presó per als acusats del cas Nóos, dels quals entre 18 i 20 els reclamarà per al duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i gairebé 17 anys per al seu exsoci, Diego Torres. Els acusa d'haver ordit i liderat una complexa trama de desviament de fons públics a través de la qual s'haurien apoderat irregularment de fins a 5,9 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho han confirmat fonts jurídiques a l'agència Europa Press, que precisen que el Ministeri Públic reclamarà que la infanta Cristina assumeixi, juntament amb el seu marit, una fiança de responsabilitat civil de gairebé 600.000 euros. La dona de Torres, Ana María Tejeiro, també haurà de respondre, en el seu cas amb el pagament d'un milió d'euros, per les quantitats suposadament defraudades pel seu cònjuge.

Es tracta de les principals peticions que el fiscal Pedro Horrach inclourà a l'escrit de qualificació de més de 500 pàgines que presentarà aquest dimarts davant del jutjat d'instrucció número 3 de Palma, en el qual dirigirà la seva acusació contra 14 dels 20 imputats de la causa. La sol·licitud de pena per a Urdangarin i els altres inculpats podria variar 'in extremis' en el cas que, a última hora, decideixin fer front al pagament de les quantitats presumptament malversades al Govern Balear, la Generalitat Valenciana i la Comunitat de Madrid i, d'aquesta manera, assumeixin la seva responsabilitat en els fets.

Pel que fa a la germana del rei Felip VI, Anticorrupció considera que no existeixen sobre ella indicis d'haver comès cap delicte, si bé sosté que aquesta hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin gràcies l'entramat societari.

La Fiscalia apunta que, a través d'Aizoon, de la qual el matrimoni és copropietari al 50%, Urdangarin es va nodrir de més d'un milió d'euros de la trama Nóos. Per vehicular la reclamació, Horrach s'empararà en l'article 122 del Codi Penal, que estableix que "qui per títol lucratiu hauria participat dels efectes d'un delicte o falta, està obligat a la restitució de la cosa o al rescabalament del dany fins a la quantia de la seva participació", tot i que no hagi estat considerat responsable criminal dels fets investigats.

No són les úniques quantitats de diners que reclamarà el fiscal Pedro Horrach, ja que tant Urdangarin com Torres i la resta d'inculpats –excloses la infanta Cristina i Tejeiro– hauran de fer front a una sol·licitud d'uns 6,3 milions d'euros en responsabilitats civils arran dels fons presumptament defraudats al Govern Balear (2,6 milions d'euros), la Generalitat Valenciana (3,5 milions) i la Comunitat de Madrid (114.000 euros).

Sobre Urdangarin pesen delictes continuats de malversació, prevaricació, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil, estafa, frau a l'administració, dos delictes fiscals i un últim de blanqueig de capitals. Els mateixos que sobre Torres, tot i que aquest últim només s'enfronta a un sol delicte fiscal.

Entre 10 i 12 anys de presó per a Matas

Entre les peticions de condemna més elevades hi ha també la de l'expresident del Govern Balear Jaume Matas, que s'enfrontarà a una sol·licitud d'entre 10 i 12 anys de presó per delictes de malversació, prevaricació, falsedat i frau. La resta d'exalts càrrecs de les illes –l'exdirector general d'Esports, José Luis 'Pepote' Ballester; l'exgerent de la fundació pública Illesport Gonzalo Bernal; el de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Juan Carlos Alía, i l'exassessor jurídic d'aquesta Miquel Àngel Bonet– afrontaran peticions que en conjunt sumen uns 20 anys de presó.

stats