Política 27/09/2016

El lehendakari inicia els contactes amb totes les opcions obertes

Ara
2 min

BarcelonaAmb totes les hipòtesis obertes i sense decantar-se per cap formació. Així encara l’actual lehendakari i vencedor de les eleccions a Euskadi, Íñigo Urkullu, la ronda de reunions amb la resta de partits al Parlament basc per intentar formar un govern “fort i estable”. Almenys així ho va anunciar el president del PNB, Andoni Ortuzar, que va concretar que l’acord hauria de garantir “l’estabilitat i la governabilitat” del País Basc i, a la vegada, complir reptes com la consolidació de la pau i l’avenç de l’autogovern. Tots els partits de l’oposició s’han mostrat disposats a arribar a acords amb el PNB, encara que amb matisos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El soci natural del PNB seria, a priori, els socialistes, amb qui van governar la passada legislatura. El portaveu del PSE al Parlament, José Antonio Pastor, va traslladar tota la pressió a Urkullu -“li toca parlar a ell”-, conscient que el daltabaix que ha patit el PSE (de 16 a 9 escons) els debilita com a soci. Des d’EH Bildu van assegurar que la seva aposta és assolir un acord “estable” amb Elkarrekin Podem i el PNB, al qual facilitarien la investidura. Ara bé, aquest pacte a tres proposat pels independentistes no el secunden totes les forces. La secretària de Podem al País Basc, Nagua Alba, va descartar donar suport a un govern del PNB i va optar per reivindicar-se com l’alternativa a Urkullu des d’una oposició “constructiva i ferma”.

En canvi, els nacionalistes bascos podrien rebre el suport puntual del PP, en matèria d’economia i ocupació. “Volem construir una alternativa al PNB, però això no implica no arribar a acords”, va argumentar la secretària general del PP a Euskadi, Nerea Llanos. Els pròxims dies serviran per aclarir els suports a Urkullu que, reforçat amb dos escons més dels que tenia, també podria plantejar-se governar en solitari.

stats