POLÍTICA
Política 20/04/2011

Les llistes de Bildu, a examen

Els cossos espanyols de seguretat elaboren informes per analitzar si la candidatura respon a l'estratègia d'ETA i per examinar-ne els candidats. Després la fiscalia haurà de decidir si impugna les llistes

Redacció
2 min
Les llistes de Bildu passen l'examen dels cossos espanyols de seguretat / EFE

BarcelonaLes candidatures de Bildu, la nova coalició de l'esquerra abertzale de cara a les eleccions municipals del 22 de maig, comencen aquest dimecres a passar l'examen dels cossos de seguretat espanyols, que han d'emetre uns informes perquè la Fiscalia decideixi si impugna les llistes. La Policia i la Guàrdia Civil analitzaran d'una banda l'origen i l'estructura de Bildu, una coalició formada per Eusko Alkartasuna (EA), Alternatiba i abertzales independents, i per l'altra examinaran els antecedents dels candidats i les possibles vinculacions amb formacions il·legalitzades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi



Així, en la primera part dels informes, que ja està en marxa, es provarà de determinar si Bildu respon a una estratègia d'ETA. Un document intervingut al gener i que suposadament és la proposta presentada per Batasuna a Aralar i EA per concórrer junts a les eleccions diu textualment que la formació resultant "gestionarà els seients que li corresponen a Batasuna, sigui quina sigui la situació legal". La segona part de l'informe estarà dedicada a l'examen dels candidats i serà la més laboriosa, ja que al costat de figures més o menys conegudes procedents d'EA o d'Alternatiba, Bildu ha presentat a un bon nombre de "desconeguts" procedents del món abertzale. Una vegada conclosos els informes, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat estudiaran si hi ha matèria jurídica per demanar la il·legalització de Bildu, en cas que es consideri que és un intent d'ETA de tornar a les institucions. També podrien impugnar-se algunes llistes en funció del nombre de candidats "contaminats" que hi figurin. 



El calendari

En cas que la Fiscalia demani la il·legalització, els serveis jurídics de l'Estat presentaran recursos el dia 27, després que el 25 s'hagin proclamat les candidatures i l'endemà que siguin publicades en els butlletins oficials. El Tribunal Suprem tindrà dos dies, divendres 29 i dissabte 30, per a resoldre, però la decisió podrà ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional, que haurà de pronunciar-se abans de la mitjanit del 5 de maig, quan començarà la campanya electoral. A més, i encara que aquesta via falli, les llistes de Bildu podran ser impugnades fins al 12 de maig si durant la campanya sorgeixen fets nous que facin sospitar de la seva vinculació amb ETA. En aquest cas, després de la decisió que prengui el Suprem, també serà el Constitucional qui tingui l'última paraula, amb un termini que acaba a la mitjanit del 20 de maig, tot just a l'inici de la jornada de reflexió.

stats