Política 19/03/2017

"Aturem el cop separatista!": milers de persones es manifesten a Barcelona contra la independència de Catalunya

Representants de C's, PP i PSC s'han situat a la capçalera de la manifestació convocada per Societat Civil Catalana. Segons la Guàrdia Urbana, s'hi han aplegat 6.500 persones. S'han cridat proclames com "Aturem el cop", "No a la independència, sí a la convivència" i "Article 155, ja!"

Aleix Moldes
3 min
Els participants de la manifestació de Societat Civil Catalana a Barcelona exhibeixen pancartes amb el lema "aturem el cop"

BarcelonaMilers de persones –6.500 segons la Guàrdia Urbana i més de 15.000 segons l'organització– convocades per Societat Civil Catalana (SCC) s'han manifestat aquest diumenge pel centre de Barcelona contra la independència i el procés sobiranista de Catalunya. L'entitat ha celebrat el suport "massiu" que ha rebut i ha destacat que la d'aquest diumenge s'ha convertit en la mobilització més massiva convocada per l'unionisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La manifestació ha començat poc després de les 12.00 h a la plaça Urquinaona i, després de baixar per Via Laietana, s'ha acabat a la plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat, on ha sonat l'himne espanyol i la cançó 'Resistiré' del Dúo Dinámico.

Representants de Ciutadans –com el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, i altres diputats i càrrecs locals–, del PP –com Alberto Fernández Díaz, president del grup municipal a Barcelona, i altres càrrecs del partit– i del PSC –com David Pérez, secretari de la mesa del Parlament, que hi ha participat a títol individual– s'han situat a la capçalera.

La capçalera de la manifestació de Societat Civil Catalana a Barcelona

Els milers de manifestants aplegats han cridat proclames com "Aturem el cop", "No a la independència, sí a la convivència", "Article 155, ja!" i "Aquí estem, ja no callem". A més, han pronosticat la fi imminent del procés sobiranista i la derrota de l'independentisme. "Hem deixat a casa la timidesa i la por de les amenaces d'aquells que diuen que som mals catalans", ha exclamat el president de SCC, Mariano Gomà. "Nosaltres som la majoria del poble català. Estem al costat correcte de la història. Els independentistes fracassaran i abandonaran la 'revolució dels somriures' per la frustració", ha indicat des de l'escenari situat a la plaça Sant Jaume.

Un manifestant exhibeix una pancarta en què acusa de "colpistes" els polítics sobiranistes durant la manifestació de Societat Civil Catalana a Barcelona

"Aturem el cop separatista"

"Aturem el cop separatista" ha estat el lema escollit per l'entitat. De fet, diverses pancartes han assenyalat directament com a "colpistes" diversos líders sobiranistes, com Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Gabriel Rufián, Santi Vidal i Francesc Homs. "Som aquí perquè sabem que estan preparant un cop contra la democràcia i contra la convivència", ha sentenciat Gomà. "Pretenen convertir Catalunya en un règim sense control. Volen la desconnexió a través d'un cop que, poc o molt, serà violent", ha assenyalat tot seguit.

El president de SCC ha advertit que no deixaran que l'independentisme se surti amb la seva i ha criticat el procés sobiranista, "preparat i dissenyat per corruptes que anteposen els seus interessos personals a l'interès general de Catalunya". Els altres dos discursos han anat a càrrec del periodista Albert Castillón i de la professora Dolores Agenjo, l'única directora que no va cedir les claus del centre educatiu per a la consulta del 9-N. Tots dos han llegit el manifest amb què Societat Civil Catalana recull signatures contra el sobiranisme.

En una plaça Sant Jaume plena, Societat Civil Catalana ha tancat els discursos amb l'himne espanyol, que s'ha escoltat per segona vegada durant la mobilització. La primera, quan la capçalera s'ha aturat davant la comissaria de la Policia Nacional. Allà, els manifestants ho han aprofitat per mostrar als agents que s'identifiquen amb ells: "Aquesta és la nostra policia".

Les senyeres han compartit protagonisme amb la bandera espanyola i l'europea, però l'únic himne que els ha representat ha estat l'espanyol. "Visca Catalunya i 'Viva España'", han cridat dues vegades per acabar i, abans de marxar, encara han tingut temps per entonar el 'Resistiré' del Dúo Dinámico, que diuen que els defineix com "la resistència" a l'independentisme.

"Recuperar la democràcia i la llibertat"

Societat Civil Catalana ha convocat la manifestació amb l'objectiu de "recuperar la democràcia i la llibertat i assegurar la convivència", uns aspectes que l'entitat veu amenaçats a Catalunya com a conseqüència del "desafiament" del Govern a l'ordre constitucional.

La llei de transitorietat jurídica, que els grups independentistes volen fer servir per desconnectar la legalitat catalana de l'espanyola, és una "clara provocació a l'Estat i al conjunt de catalans", segons explicava aquesta mateixa setmana el vicepresident de Societat Civil Catalana, José Domingo. Segons ell, també ho és el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana, perquè planteja un escenari de conflicte amb una possible declaració unilateral d'independència.

Societat Civil Catalana és l'entitat que ha encapçalat les darreres mobilitzacions contra la independència de Catalunya. L'última, també a Barcelona, va reunir 1.400 persones segons la Guàrdia Urbana al parc de Can Dragó el 16 d'octubre. La manifestació, que s'havia de fer el 12 d'octubre amb motiu del Dia de la Hispanitat, es va acabar ajornant quatre dies per la pluja.

stats