Economia
Política 01/09/2011

Mas-Colell assegura que la llei catalana d'estabilitat financera "no entrarà en contradicció" amb la de l'Estat

El conseller d'Economia i Coneixment defensa el tancament dels serveis d'urgències: "Qui no en té un a la seva població, en té a la del costat"

Redacció
3 min
Europa com a model Que Catalunya reclami els 'hispabons' està més justificat que no que Espanya demani els eurobons, segons Mas-Colell.

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha garantit que la llei d'estabilitat financera que prepara el Govern "no entrarà en contradicció amb la llei de l'Estat, per descomptat". En una entrevista a El món a RAC1, Mas-Colell ha lamentat que no s'hagi tingut en compte Catalunya a l'hora de pactar la reforma constitucional, però ha afegit: "Si es reforma la Constitució, es reforma la Constitució. La llei que es presenti al Parlament estarà dins de la Constitució". Segons el conseller, la nova norma catalana respon únicament a la voluntat d'evitar que els mercats interpretin la postura del Govern sobre la reforma constitucional com unes "reserves sobre el contingut". Si s'ha "accelerat la presentació d'aquesta llei", diu, és per "enviar un signe claríssim de quina és la postura de Catalunya en el tema de l'estabilitat pressupostària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En relació amb la decisió del Govern de tancar els serveis d'urgències nocturnes de diversos Centres d'Atenció Primària, Mas-Colell ha deixat clar que els "índexs d'utilització" d'aquests centres era "absolutament petit", i ha afegit: "Si no a la mateixa població, a la del costat i a molts pocs minuts n'hi ha un d'obert". Segons ell, "si els municipis fossin més grans a Catalunya [com ja passa a altres països europeus] tothom en tindria un a la seva població". En aquest sentit, el conseller ha demanat als ciutadans que tinguin en compte que "si ens estalviem alguns recursos no tenint obert un servei d'urgències que no s'utilitza quan n'hi ha un altre d'obert a cinc minuts, aquests recursos poden servir per cobrir millor altres aspectes de l'atenció sanitària que podrien trontollar". Mas-Colell ha admès que "saber que tens un servei d'urgències obert a la teva població i no a la del costat té un valor", però ha advertit que ara mateix "tenim els diners que tenim".

D'altra banda, Mas-Colell ha afirmat que els interessos corresponents als bons emesos per la Generalitat l'any passat es podran tornar "sense absolutament cap problema", i ha obert la porta a fer-ne més emissions durant aquest 2011. El conseller també s'ha mostrat convençut que el Govern "complirà amb escreix" el seu compromís de "suprimir el 25%" dels organismes públics existents actualment, tot i que ha obert diverses vies per dur a terme aquesta reducció: l'eliminació dels que "ja hagin complert la seva funció", "l'absorció de funcions dins del sector públic", la fusió d'organismes i la "modificació en les estructures de govern i financeres" per permetre que, en organismes de gestió mixta pública-privada sigui la part privada la que domini. El resultat, diu, serà "una racionalització del sector públic, i això és bo".

Mas-Colell ha admès també que l'ha "sorprès" l'evolució de l'economia durant aquest estiu, però assegura que encara no té clar si "el factor mes d'agost ha estat un component important en les dues crisis [del deute sobirà i borsària] que han coincidit". En qualsevol cas, creu que "hi ha un risc real d'aturada del creixement econòmic tant als Estats Units com a Europa". Sobre les implicacions d'aquesta situació a Catalunya, el conseller considera que "la recuperació econòmica del nostre país dependrà també de les mesures que prengui el nou govern espanyol per reduir l'atur", i en aquest sentit ha defensat el ministre de Treball, Valeriano Gómez, que va assegurar que preferia un contractat temporal que un aturat: "És una cosa plena de sentit comú", assegura Mas-Colell.

Finalment, el conseller d'Economia ha volgut felicitar la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, pel seu pla de retallades pressupostàries, ja que evita fixar el dèficit en l'1,3% que exigeix el govern espanyol. "Som els dos únics que no l'hem presentat, perquè sabíem que no era possible. Chapeau per no haver fet el numeret de comprometre's a una cosa que no seria possible".

stats