Política 22/04/2014

Mas avisa Europa: "La dinàmica dels estats no ha d'ofegar la força democràtica dels pobles"

"Pocs països de la UE poden exhibir una barreja d'orígens, cultures i parles tan rica i diversa", destaca en l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi

Ara
1 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha llançat aquest dimarts un missatge adreçat al conjunt d'Europa, davant del procés del dret a decidir endegat a Catalunya: "La dinàmica dels estats no pot ni ha d'ofegar la dinàmica dels pobles". Segons Mas, "a Europa potser es parla massa de la dinàmica dels estats, que no deixen de ser estructures administratives, i es parla menys de la dinàmica dels pobles, que ha de ser molt tinguda en compte". I ha demanat que en el cas català Europa valori la "força democràtica d'un poble", d'una societat "d'orígens molt diferents, que aspira a veure reconegut el seu missatge de potència democràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'altre missatge que ha volgut llançar a Europa és que, en aquests temps d'auge del populisme xenòfob a molts països del continent, es fixi en l'exemple català, un país que ha pogut aglutinar "gent molt diversa en un projecte comú potent". "Pocs països de la UE poden exhibir una barreja d'orígens, cultures i parles tan rica i diversa", ha afegit en la clausura de l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2014.

"Tenim país, un país sòlid, ben travat", ha remarcat Mas, que ho ha atribuït no pel poder polític (Catalunya només n'ha tingut en 40 dels últims 300 anys, "i amb moltes limitacions", ha dit), ni per la "força militar", ni pels seus recursos naturals, ni pel seu pes demogràfic, sinó per les "virtuts cíviques, una base cultural molt sòlida i l'entramat associatiu" de Catalunya.

stats