TROBADA A LA MONCLOA
Política 07/02/2011

Mas aconsegueix 750 dels 2.000 milions d'euros que la Generalitat reclama a Zapatero

Després de dues hores i mitja de reunió, el president de la Generalitat ha desbloquejat el finançament en infraestructures previst a l'Estatut però no els 1.300 milions d'euros del Fons de Competitivitat. També ha rebut l'autorització perquè el govern català pugui endeutar-se

Pere Martí
2 min
Zapatero i Mas, reunits

BARCELONAEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha aconseguit part dels objectius que s'havia proposat en la seva reunió d'avui amb el cap de l'executiu espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. En la banda dels acords hi ha el desbloqueig dels 750 milions en inversió per a infraestructures previstos en la disposició adicional tercera de l'Estatut i l'autorització perquè el govern català pugui emetre deute. No hi ha hagut acord en els 1.300 milions d'euros que Mas reclama del Fons de Competitivitat i que el govern espanyol no pensa executar fins el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas espera que l'execució del deute en la inversió per a infraestructures quedi liquidada durant el primer semestre d'aquest any i respecte a l'autorització de l'endeutament, es farà en dues fases. Una primera fase es faria en les pròximes setmanes, abans de l'aprovació del Pla d'Estabilitat, i una segona fase després de la seva aprovació. En la primera fase, el president de la Generalitat preveu que l'emissió de deute sigui d'uns 2.000 milions i pel que fa a la segona, no ha volgut donar xifres. Mas ha subratllat que aquest acord "no es suficient" perquè queda pendent el que ha de rebre Catalunya del Fons de Competitivitat, en què no hi ha hagut acord. La Generalitat calcula l'aportació en uns 1.300 milions que ja podrien arribar aquest any, però el govern espanyol sosté que no els traspassarà fins el 2013.

La reunió no ha servit per descongelar les relacions entre els dos mandataris, molt deteriodades després de l'incomplement del pacte de l'Estatut. "Estic acostumant a menjar-me els gripaus sol", ha recordat Mas en ser preguntat per la seva relació amb Zapatero. En cap moment ha volgut mostrar cap mena d'eufòria i ha insistit que per sobre les persones hi ha les relacions entre els dos governs. La trobada també ha servit per abordar els traspassos pendents a la Generalitat, en què no s'ha avançat gaire, i menys quan Mas ha advertit que "no acceptarem traspassos que costin diners a la Generalitat". Un altre dels temes tractats ha estat l'aeroport del Prat, on el president ha reclamant una "posició determinant amb veu i vot" en la nova societat que ha de gestionar la privatització del Prat. Finalment també ha demanat que no es demani a les caixes catalanes més garanties que a altres entitats financeres i ha apostat perquè mantinguin el centre de decisió a Catalunya.

stats