Política 13/09/2012

Artur Mas vol passar a la història com una combinació de Prat de la Riba i Macià

Admira la claredat del primer president de la Mancomunitat i els ideals de l''Avi'

Ara
1 min
Artur Mas, en l'esmorzar del Fòrum Nueva Economia a Madrid

Madrid"Com quin president de la Generalitat li agradaria passar a la història?", ha preguntat a Artur Mas un dels assistents al col·loqui a Madrid. "Com Cambó, com Companys...", seguia la pregunta. I, de sobte, Mas l'ha tallat: "Home, com Companys, no! No em vulgui tant mal! Ja hi poso coratge, ja!". Recordem que Lluís Companys va morir afusellat el 1940 al castell de Montjuïc a mans de l'exèrcit franquista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de l'anècdota, Mas ha dit que li agradaria passar a la història com una combinació d'Enric Prat de la Riba i de Francesc Macià. Del primer president de la Mancomunitat de Catalunya (1914) n'admira la "claredat en la construcció de Catalunya", tot i els "pocs instruments" que tenia. De Francesc Macià, president de la Generalitat a la Segona República, Mas ha dit que era "l'home de les idees, però sobretot dels ideals –ideals en majúscules– i del projecte".

"Sóc el 129è president de la Generalitat de Catalunya, m'agradaria ser un bon successor de tots els presidents que m'han precedit", ha afegit. "Una altra aspiració que tinc és que la dignitat de la continuïtat d'aquesta cadena es mantingui a un nivell suficientment digne".

Mas ha aprofitat la resposta per recordar que la Generalitat es va restituir abans i tot que s'aprovés la Constitució espanyola. Paradoxalment, però, aquesta singularitat no va quedar palesa a la carta magna. "Per què no s'ha fet això? Per què hi ha hagut tanta miopia al conjunt d'Espanya. Si s'hagués actuat així fa anys, potser ara estaríem en una situació molt diferent", ha conclòs.

stats