ELECCIONS 20-D
Política 01/03/2016

La meitat dels electors de la CUP del 27-S que van votar el 20-D ho van fer per En Comú Podem

El 31,7% dels suports cupaires van anar cap a ERC, mentre que DL va pescar més suports que els republicans entre l'electorat de Junts pel Sí

Roger Tugas
3 min
01. Mariano Rajoy i Pedro Sánchez abans del cara a cara de to crispat que va moderar Manuel Campo Vidal.  02. Xavier Domènech, el candidat d’En Comú Podem, una de les revelacions de la campanya electoral del 20-D.

BarcelonaQuè van votar en les eleccions estatals del 20 de desembre els electors de la CUP del 27-S? Aquesta pregunta ja té resposta arran de les dades que ha fet públiques aquest dimarts TNS Demoscopia, l'empresa encarregada de fer el sondeig a peu d'urna del 20-D per a TV3, les altres televisions autonòmiques agrupades a la FORTA i per a RTVE. Així, aquest anàlisi –que ha a Catalunya s'ha realitzat amb una gens menyspreable mostra de 27.128 entrevistats– determina la destinació del vot dels electors de la CUP del 27-S, malgrat que només d'aquells que van optar per anar a les urnes, ja que l'esquerra anticapitalista formalment va cridar a l'abstenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el 50,2% dels electors cupaires que van optar per votar a les estatals ho va fer per En Comú Podem. De fet, l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat va afirmar en una entrevista a l'ARA que, si votava, ho faria per aquesta formació. Com a segona opció va situar ERC, el número dos a la candidatura de la qual, Joan Tardà, va reclamar insistentment el suport dels votants cupaires. Els republicans, però, van rebre només el 31,7% dels suports dels votants de la CUP que van anar a les urnes. Un 10,4% encara va fer costat a Democràcia i Llibertat i un 2,5% al PSC.

DL s'imposa a ERC entre el votant de JxSí

Pel que fa als votants de Junts pel Sí, un 40,7% va fer confiança a la candidatura que agrupava CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament, mentre que el 38% va triar els republicans. Un significatiu 13,9% va escollir En Comú Podem i un 3,3% el PSC. Per contra, el 85,6% dels votants de Catalunya Sí que es Pot van fer confiança a En Comú Podem, tot i que un 4,4% es van decantar per ERC, un 4,1% pel PSC i encara un 3% per Democràcia i Llibertat.

Així mateix, C's només va retenir el 76,3% dels vots del 27-S, ja que va patir fugues cap al PP (8,3%), En Comú Podem (6,7%) i el PSC (6,6%). Els socialistes, al seu torn, van perdre un 11,4% dels suports en benefici de la coalició d'esquerres i un limitat 2,7% cap a Albert Rivera. El PP, en canvi, va aguantar bé. Des del terra electoral assolit el 27-S, va aguantar el 90,2% dels vots i en va cedir sols un 5,9% a C's.

En Comú Podem pesca de tots els graners

Mirat al revés, En Comú Podem va assolir la victòria el 20-D perquè va rebre vots de quasi tots els graners del 27-S. Només el 39,5% dels electors provenia de Catalunya Sí que es Pot, mentre que un 17,5% ho feia de Junts pel Sí, un 15,4% de la CUP, un 6,4% del PSC, un 3,6% de C's i un 6% de l'abstenció. Només no va aconseguir pescar d'aigües populars. El segon lloc d'ERC es va forjar principalment amb un 74% dels vots provinents de Junts pel Sí i un 15% de la CUP.

Pel que fa a franges d'edat, En Comú Podem s'imposa clarament entre els més joves. Entre els menors de 35 anys, Xavier Domènech va rebre el suport del 40,1% dels votants, ERC del 17,6%, C's del 15,1%, el PSC del 9,1% i Democràcia i Llibertat del 8,3% (no apareixen dades del PP). En canvi, a mesura que les franges avancen, la proporció s'inverteix clarament, fins al punt que Democràcia i Llibertat s'imposa entre els majors de 65 anys amb el 22,3% dels vots, el PSC se situa segon amb el 21,1%, En Comú Podem en tercer lloc amb l'11,2% i, tot seguit, ERC (10,7%) i C's (9,5%).

Fractura generacional també al País Valencià

Aquest dibuix és molt similar al País Valencià. Allí, el 40,3% dels menors de 35 anys va fer costat a Compromís-Podem, el 21,4% a C's, el 17,3% al PP i el 10,8% al PSPV. Uns percentatges que es van capgirant fins al punt que els majoris de 65 anys confien clarament en el PP (55%), seguit del PSPV (25,1%), Compromís-Podem (10,3%) i finalment C's (5%). La fractura generacional és evident.

stats