Política 03/11/2015

La mesa del Parlament dóna llum verda a la declaració de ruptura

"No hem fet res d'il·legal", defensa Carme Forcadell

Sara González / Gerard Pruna
5 min
La mesa del Parlament reunida per resoldre sobre la declaració de ruptura / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa declaració de ruptura podrà ser votada en un ple que es celebrarà previsiblement dilluns, just abans de la primera votació d'investidura. Així ho ha decidit aquest dimarts al matí la mesa del Parlament, que ha desestimat la reconsideració que demanaven Ciutadans, PSC i PP i ha donat validesa a la junta de portaveus convocada per la presidenta Carme Forcadell malgrat que aquestes formacions i també Catalunya Sí que es Pot han denunciat que la trobada vulnerava el reglament de la Cambra perquè el grup popular no està encara constituït.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hem fet res d'il·legal", ha defensat Forcadell un cop acabada la reunió de la mesa. La presidenta del Parlament ha argumentat que justament el que s'ha fet ha estat "complir el reglament" perquè la mesa havia de donar resposta a la petició de reconsideració de tres partits de l'oposició. Ha reconegut que el grup del PP no està constituït formalment, però ha defensat que el seu "dret de participació ha estat garantit". Sobre el fet que els partits unionistes com Ciutadans, PSC i PP hagin anunciat que presentaran un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional, Forcadell ha afirmat que estan "en el seu dret a fer-ho" i que "respecta" la decisió d'aquestes formacions.

Forcadell ha defensat que ja hi ha dos antecedents, els anys 2006 i 2010, en què la junta de portaveus es va reunir sense que tots els grups estiguessin constituïts i ha precisat que divendres al migdia es celebrarà una altra reunió de la junta i de la mesa per fixar l'ordre del dia del ple de ruptura, que previsiblement podria celebrar-se dilluns al matí.

Davant la negativa de la mesa a reconsiderar l'admissió de la declaració de ruptura, Ciutadans, PSC i PP presentaran demà dos recursos d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC): un per separat per impedir el ple sobre la declaració de ruptura, i un de conjunt per impedir que es consideri vàlida la reunió de la junta de portaveus.

Marta Rovira, portaveu de JxSí

"El PP està fent un abús del reglament"

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha carregat contra la "mala fe processal" del PP, a qui ha acusat de fet un "abús del dret" posposant la seva constitució com a grup per retardar el debat de la declaració de ruptura. Rovira ha defensat que el reglament empara la convocatòria aquesst dimarts d'una junta de portaveus i la celebració d'un ple abans del debat d'investidura. La secretaria general d'ERC, ha reivindicat que la mesa del Parlament no pot modificar els tràmits d'una iniciativa en funció del seu contingut ja que això vulnera "el dret a la participació jurídica".

"No sotmetem els nostres drets a un grup parlamentari a qui no li dóna la gana de constituir-se", ha conclòs.

Anna Gabriel, portaveu de la CUP

"El PP està protagonitzant un acte de xuleria política"

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha titllat "d'acte de xuleria política" el fet que el PP no s'hagi constituït encara com a grup parlamentari i ha defensat que s'estan respectant els reglaments del Parlament. Ha afegit, a més, que "cap actuació ha negat la veu a cap diputat" i les reunions de la junta de portaveus i de la mesa han garantit que tots els grups hagin pogut participar i ser escoltat. "El ple que es farà és d'interès públic i no partidista", ha assegurat Gabriel en referència al ple per votar la declaració de ruptura que previsiblement es celebrarà dilluns que ve.

La representant de la CUP ha denunciat "qualsevol actitud que pugui tenir una característica patriarcal" pel comportament que estan tenint partits de l'oposició amb la figura de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Si fos un home de classe alta barcelonina es procediria d'aquesta manera?", ha sentenciat.

Miquel Iceta, líder del PSC

"El PSC està en contra de situar les institucions catalanes al marge de la legalitat"

Com el PP, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha acusat la presidenta del Parlament de "vulnerar els drets" dels diputats socialistes quan rebutja que els serveis jurídics facin un informe sobre el contingut de la declaració de ruptura. Iceta ha defensat que els socialistes se sumin a Ciutadans i PP en la petició d'un recurs d'empara al TC. "És important que la ciutadania de Catalunya conegui que el PSC està en contra de situar les institucions catalanes al marge de la legalitat".

Tot i així, Iceta ha reconegut una altra vegada que és "molt difícil" que el tribunal impedeixi el ple, però ha defensat que el PSC dugui a terme totes les actuacions jurídiques i polítiques al seu abast.

Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans

"S'estan defensant els drets del senyor Mas i dels Pujol"

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha argumentat que el seu grup ha assistit a la reunió de la junta de portaveus per deixar clar que no la consideren vàlida. "Estan atemptant contra la democràcia i posant en perill les nostres institucions d'autogovern", ha sentenciat tot afegint que s'estan fent passes "des de la més absoluta inconsciència" que xoquen amb l'ordenament jurídic.

"El grup del president Mas s'està quedant sol", ha afirmat Carrizosa, que ha recordat que no va obtenir un suport "majoritari" i que la declaració de ruptura ha estat qüestionada per bona part dels consellers del seu Govern. "S'estan defensant els drets personals del senyor Mas, dels Pujol i de tots els afectats per problemes judicials", ha dit.

Xavier García Albiol, líder del PP al Parlament

"Forcadell es salta el reglament per on li sembla"

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha acusat Forcadell de vulnerar els drets dels diputats populars. "Fins avui no hi havia hagut cap president del Parlament que hagi tingut l'osadia de saltar-se el reglament per on li sembla", ha lamentat Albiol, que ha criticat que Forcadell actui més com a presidenta de l'ANC que com a presidenta del Parlament.

El dirigent del PP ha avançat que el seu partit no anirà al ple si se celebra malgrat una hipotètica suspensió per part del TC, però que en el cas que el TC no impedeixi el ple, el seu grup promourà una esmena a la declaració de ruptura amb un text alternatiu.

Albiol ha carregat també contra la convocatòria aquest dimarts de la junta de portaveus, ja que, ha dit, no es podrà reunir com a tal fins que el PP s'hagi constituït. "Si Mariano Rajoy convida els ministres a berenar a la Moncloa, ningú pensarà que és un consell de ministres. Seguirà sent un berenar", ha resumit.

Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot

"Forcadell ha decidit tirar pel dret seguint les instruccions del senyor Homs"

"Teatralitzar una resolució per donar cobertura a les negociacions d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP". Aquest és, segons el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, l'objectiu dels partits que defensen la independència. El dirigent ecosocialista ha titllat "d'incomprensible" que en la situació d'emergència social que viu el país el Parlament iniciï la seva activitat amb unes "necessitats d'urgència partidista" de Junts pel Sí i la CUP. La confluència d'esquerres ha demanat a la mesa que decreti la suspensió de la junta de portaveus celebrada aquest matí perquè, al seu judici, ha estat convocada "incomplint" el reglament del Parlament perquè no tots els grups parlamentaris estan constituïts.

Coscubiela ha afegit que Forcadell podria haver prorrogat el temps que tenia la mesa per resoldre sobre la declaració de ruptura i ha desmentit que hi hagi precedents de convocatòries de la junta de portaveus sense que tots els grups estiguin formats. "Forcadell ha decidit tirar pel dret seguint les instruccions del senyor Homs, que no és ni parlamentari", ha etzibat. Amb tot, el portaveu de la coalició ha aclarit que el seu grup no es sumarà a la presentació d'un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional que sí han anunciat Ciutadans, PSC i PP. Coscubiela ha titllat com a "moment còmic" de la reunió de la junta de portaveus que la representant de Junts pel Sí Marta Rovira hagi advertit que el seu grup recorreria al TC si la mesa no donava llum verda a poder debatre la declaració de ruptura quan el seu grup va subscriure un escrit en el qual "no reconeixia la legitimitat" del TC.

stats