Política 26/01/2016

El PSOE (amb el suport de PP i C's) arracona Podem i ERC al galliner del Congrés

Els socialistes mimen el PNB i el posen a primera fila, per davant de Democràcia i Llibertat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La disposició dels diferents grups parlamentaris a l'hemicicle del Congrés.

MadridCom serà la disposició del nou hemicicle del Congrés? La mesa de la cambra baixa ja ha publicat el seu veredicte. PP, PSOE i Ciutadans han decidit enviar tant Podem com Esquerra al galliner i mimar el PNB, que tindrà un lloc privilegiat al centre de la cambra, just al costat del partit taronja, per davant de Democràcia i Llibertat (DL), tot i tenir només sis diputats i el grup català, vuit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Rivera seurà al mateix lloc que durant la sessió constitutiva de les Corts, el lloc que fins ara tenia Josep Antoni Duran i Lleida –al centre a la dreta–. Esquerra, en canvi, tot i ser el cinquè grup amb més pes al Congrés després que En Comú Podem no aconseguís tenir grup propi, acabarà al galliner, sota les columnes de la tribuna de la cambra –a l'extrem esquerre.

Podem també queda arraconat, si la mesa no acaba rectificant. Pablo Iglesias i Íñigo Errejón hauran de seure per darrere de Democràcia i Llibertat, i fins i tot una posició més endarrerida que la de dos diputats del grup mixt, que se situen en ple centre de la cambra.

El plànol del PSOE

La decisió d'enviar Podem al galliner, però, no ha estat de qui ostenta la majoria absoluta a la mesa, PP i Ciutadans, sinó del propi portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, i mà dreta de Pedro Sànchez a la cambra baixa, segons han indicat fonts parlamentàries. Els socialistes han presentat la distribució a última hora, buscant mimar el grup basc, i la resta de partits unionistes l'han comprada.

Amb tot, el socialista Patxi López, president del Congrés, s'ha abstingut en la votació i ha mostrat la seva disconformitat d'enviar el partit morat al galliner. Però Micaela Navarro, vicepresidenta de la cambra i mà dreta de Susana Díaz a Ferraz, hi ha votat a favor. López s'ha reunit a la tarda amb Errejón i el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que han mostrat la seva disconformitat amb la posició que els ha tocat.

Podem no ha dubtat a parlar de "cacicada" i ha denunciat que la mesa hagi presentat una "proposta tancada" que no estava a l'ordre del dia per enviar els diputats de "cinc milions de persones que van votar pel canvi al galliner, intentar atenuar la imatge de canvi que té aquest Parlament". "És vergonyós que hi hagi partits que s'hagin prestat a això", ha assenyalat el portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón.

ERC: "Sembla una actitud infantil"

El portaveu adjunt d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha recordat que el seu grup és la cinquena força al Congrés i ha qualificat l'actitud de la mesa "d'infantil". Mentrestant, el portaveu de DL, Francesc Homs, ha culpat Pablo Iglesias de la distribució de l'hemicicle. Per a l'exportaveu del Govern, això només respon a la distribució de forces a la mesa del Congrés, on tenen majoria el PP i Ciutadans.

"Les coses a la vida vénen per decisions erròniament preses en el seu moment. Li vaig dir a Iglesias que ha jugat malament les cartes. Volia la màxima presència al Congrés i no la té, volia quatre grups i no els té. I Podem va tenir la seva responsabilitat en el fet que hi hagi majoria absoluta a la mesa (de PP i C's)", ha assenyalat Homs. "D'aquelles pluges ve aquest fang", ha conclòs.

stats