NOVA ESQUERRA
Política 31/01/2015

Podem mesura forces al carrer amb una gran marxa “pel canvi”

La formació espera inundar Madrid per dir a la casta que li ha arribat l’hora de marxar

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Està previst que tota la cúpula de Podem parli al final de la marxa, que va de Cibeles a Sol. El líder de la formació, Pablo Iglesias, tancarà l’acte amb un discurs.

MadridEl Jerry ensenya les banderes noves de trinca. Són de color lila i en blanc s’hi llegeix “Podemos”en un extrem. “Jo no sóc gaire d’anar lluint emblemes. Si som molts en tenim prou”, comenta la Patricia, i assenteixen bona part de la vintena d’assistents a l’assemblea. Prefereixen estudiar-se les consignes que han acordat entre tots i anar a celebrar “la il·lusió perquè les coses ja estan canviant, la casta té por i comença a sortir tota la merda acumulada durant dècades”. Eren les nou de la nit d’ahir i el cercle de Podem al barri de La Latina, en ple centre de Madrid, escalfava motors per a la manifestació d’avui. El cercle ha quedat a les onze del matí a la plaça de La Cebada, al centre del barri, per dirigir-se cap a Cibeles. Serà on començarà la gran marxa “pel canvi” convocada per Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Molts recorden amb entusiasme la “il·lusió” i els “nervis” de les protestes del 15-M i les marees de la dignitat. Si una cosa s’havia recriminat a Podem és que havia desinflat els últims mesos unes protestes que van arribar a paralitzar la privatització de la sanitat a Madrid (durant el 2014 les mobilitzacions van caure gairebé un 40% a la ciutat). Però just un any després de la seva fundació, la formació liderada per Pablo Iglesias mesura per primera vegada la seva força al carrer. Avui esperen reunir milers de persones al centre de la capital espanyola en una marxa, sorprenentment, sense una reivindicació clara al darrere.

Podem només vol advertir a la casta que li ha arribat l’hora de marxar: “No volem esperar més ni confiem en les mesures cosmètiques que els vells partits estan proposant”, diu Iglesias en la carta de convocatòria. L’objectiu? Una demostració de força i adhesió al partit criticada per la resta de formacions perquè està buida de contingut.

Perquè la marxa sigui un èxit s’han llogat 280 autobusos que sortiran des de diferents punts de l’Estat. De Catalunya n’han sortit 30, que s’han finançat a través d’un micromecenatge que ha superat les expectatives: ha recollit més de 15.500 euros. La idea és anar de Cibeles a Sol, però la formació preveu inundar tot el recorregut. Al final de la marxa, a Sol, està previst que Iglesias s’adreci a tots els congregats. Poc abans, haurà parlat el seu número tres, Juan Carlos Monedero, a l’ull de l’huracà per haver cobrat gairebé mig milió d’euros, de cop, de diferents mitjans llatinoamericans.

“Podem no és només la cúpula”

“No em crec res del que se l’acusa. Monedero viatja en metro, Íñigo Errejón [número dos de Podem] ve sovint a les nostres assemblees... Són gent del carrer. Els ataquen perquè veuen que els de sempre trontollen”, explica amb un somriure la Patricia, que té 39 anys, dos fills i mai havia militat en cap partit, però que ara no es perd cap assemblea del cercle de La Cebada-La Latina. Per ella, si una cosa demostra la marxa d’avui és que “Podem no és només la seva cúpula”, els cinc professors de la Complutense. “Veuran la cara, l’alegria dels que sortim al carrer, i als vells partits encara els tremolaran més les cames”, assegura. Els centenars de cercles que està previst que conflueixin avui a Madrid han preparat desenes de pancartes, van carregats amb instruments i fins i tot alguns tenen organitzada una flashmob.

A més de mesurar la quantitat de gent al carrer, Podem també estarà molt atent a les cares dels altres partits o institucions que s’afegeixin a la marxa. Ja han confirmat membres de la nova fornada d’IU a Madrid, com Tania Sánchez i Mauricio Valiente, i també membres de l’ala més a l’esquerra del PSOE, com Beatriz Talegón i José Luis Pérez Tapias. Tots ells han subscrit el manifest Som esquerra, que dóna valor a la victòria de Syriza i fa una crida a unir-se a Podem per aconseguir “la derrota definitiva de la dreta”.

stats