RECURS CONTRA UNA LLEI CATALANA
Política 23/12/2010

El consell de ministres aprova presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes

L'executiu ho ha acordat aquest dijous, l'endemà de la sentència del TS que demana "reintroduir" el castellà a l'escola. Rubalcaba ha silenciat la decisió en la roda de prema posterior a la reunió del govern espanyol

Redacció
2 min

MadridUna de freda i una altra de freda. Finalment, el govern espanyol presentarà un recurs al TC perquè examini la inconstitucionalitat de la llei de consultes catalana, aprovada durant la darrera legislatura amb els vots del PSC, que presidia el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió ha estat presa pel consell de ministres de José Luis Rodríguez Zapatero aquest dijous, l'endemà mateix de conèixer-se la sentència del Suprem que qüestiona la immersió lingüística la català a les escoles, i el mateix dia que s'investia president Artur Mas amb la benedicció del PSOE i gràcies a l'abstenció del PSC.

Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident primer i portaveu habitual, ha silenciat la decisió durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, però l'acord consta oficialment a la pàgina web de la Moncloa.

Segons consta en aquest breu escrit d'argumentació, l'executiu espanyol entén que la llei de consultes catalana va massa enllà perquè preveu l'organització de referèndums i no es conforma amb les consultes populars, de rang inferior.

"L'Estat té la competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només hi cap sobre les consultes populars, com recull l'article 122 de l'article de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya", indica l'escrit del consell de ministres. Per tant, aquest extrem es contradiu, segons el punt de vista del govern estatal, amb la llei contra la qual prepara el recurs, que representa "equiparar la consulta popular al referèndum i considera que l'únic límit a la seva potestat per a la regulació d'aquestes consultes en l'àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l'Estat".

El govern espanyol ja havia anunciat que estudiava la possibilitat de presentar aquest recurs i havia fet un requeriment previ al govern català per intentar una sortida negociada que, evidentment, no ha arribat.

stats