PODER JUDICIAL
Política 03/03/2015

La minoria del CGPJ veu en risc l’autonomia judicial pel cas Vidal

Creuen que el respecte a la Constitució no implica “adhesió militant”

ángeles Vázquez
3 min
La minoria del CGPJ veu en risc l’autonomia judicial pel cas Vidal

MadridLa suspensió de tres anys al jutge de l’Audiència de Barcelona Santiago Vidal per escriure una Constitució catalana “té un impacte negatiu evident en tots els membres de la carrera judicial” en provocar-los “una sensació de vulnerabilitat i comprometre la seva independència”. És l’opinió dels nou vocals que dijous passat van discrepar en contra de la majoria del ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i van votar no a la sanció proposada pels dotze conservadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un vot particular de 36 pàgines, els vocals designats a proposta del PSOE, IU i el PNB donen arguments a Vidal per recórrer davant el Tribunal Suprem i aconseguir la nul·litat. I això que s’han hagut d’oposar a un acord que ni tan sols coneixen. Al ple va quedar establert un nou criteri pel qual els discrepants només tenen dos dies per redactar el seu vot encara que l’acord de la majoria encara no s’ha redactat. Però això no ha sigut un obstacle perquè s’oposin a la greu sanció imposada, fins i tot en la prova tinguda en compte.

El vot, al qual ha tingut accés l’ARA, comparteix que Vidal va redactar l’esborrany de Constitució catalana “com una activitat privada, desenvolupada en les seves estones lliures, sense menysteniment de les seves tasques jurisdiccionals”, però discrepa en el fet que es conclogui “que la finalitat fos posar-la a disposició o que servís de model dels grups independentistes catalans”. Recorden que Vidal va participar en un centenar d’actes, a banda dels actes independentistes destacats pel promotor de l’Acció Disciplinària al CGPJ, i que es va cuidar de citar Ghandi quan parlava de desobediència.

Per demostrar que, independentment de la seva ideologia, sempre ha acatat la Constitució i les lleis vigents, Vidal va demanar que s’examinin les 10.000 sentències que ha dictat al llarg de la seva carrera. La prova va ser denegada, un fet que, segons el vot, vulnerat el dret de defensa i pot suposar un vici de nul·litat de les actuacions. Just aquí hi ha la clau de la defensa del jutge: ¿el deure d’obeir i fer obeir la Constitució s’imposa al jutge només en l’exercici del seu càrrec o aquesta obligació l’acompanya en la seva activitat com a ciutadà?

Els discrepants sostenen que el règim disciplinari està vinculat a la funció jurisdiccional “i no es pot desdibuixar fins al punt d’establir deures estatutaris que es projectin en la vida privada de jutges i magistrats”. De fet, així ho estableix el Tribunal Constitucional, quan declara que “en l’ordenament constitucional no té cabuda un model de democràcia militant, en la qual s’imposi, no ja el respecte, sinó l’adhesió positiva a l’ordenament i a la Constitució” .

Per això, “el magistrat expedientat podia tenir la seguretat que col·laborar en la redacció d’una Constitució catalana o qualsevol proposta que suposés un canvi total o parcial de la Constitució mai seria motiu de retret disciplinari”. Com que no podia declarar que havia comès una falta de vulneració de la fidelitat a la Constitució de l’article 417.1, els vocals discrepants creuen que la majoria “va configurar una nova infracció disciplinària d’infidelitat a la carta magna” a través de la ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials.

I això que a Vidal se li atribueix una actuació “deliberada i intencional” que no casa amb el desconeixement que comporta aquesta ignorància. La minoria lamenta la “desconfiança” que el Consell té en la comissió disciplinària. Segons els discrepants, i per no debilitar “injustificadament les garanties de defensa de l’expedientat”, hauria d’haver sigut aquesta la que veiés la proposta de sanció del promotor de l’acció disciplinària encara que fos d’expulsió de la carrera, un càstig reservat al ple. També creuen que s’havia d’arxivar l’expedient perquè la investigació en conjunt va superar els sis mesos previstos.

stats