Política 17/10/2017

El misteri de la (no) reunió de coordinació policial de l'1-O

Un informe dels Mossos afirma que De los Cobos va dir que havia "oblidat" les trobades previstes

Enric Borràs
3 min
Ferran López, arribant a la primera reunió de coordinació amb Pérez de los Cobos dies abans de l'1-O

BarcelonaEl cap de la comissaria superior de coordinació territorial dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, va entrar a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, al carrer Mallorca de Barcelona, el diumenge 1 d’octubre a les deu del matí. Havia de reunir-s’hi amb el director de gabinet de coordinació i estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, i els caps de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya, Sebastián Trapote i Ángel Gozalo, respectivament. Sota la direcció de Pérez de los Cobos, havien de coordinar els dispositius policials que, segons una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), havien d’impedir el referèndum. Que López hi va anar, està confirmat, però si la reunió es va fer o no, ja és un misteri: segons un informe que els Mossos han lliurat al TSJC, no es va fer mai perquè De los Cobos no ho va voler. La Delegació del govern espanyol, en canvi, ho desmenteix, però no pot concretar a quina hora es van reunir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Guàrdia Civil ha lliurat a l’Audiència Nacional un informe que acusa els Mossos “d’inacció flagrant” durant el dispositiu del dia del referèndum. Que no es fessin les reunions de coordinació per falta de voluntat de qui tenia l’ordre de coordinar tot l’operatiu, i que precisament era un coronel de la Guàrdia Civil, no reforça gaire aquesta tesi. Però això és el que va passar segons l’informe on els Mossos justifiquen al TSJC l’actuació de l’1-O. Segons fonts que han tingut accés al document s’hi diu, literalment, que quan De los Cobos va veure el comissari –i mà dreta del major Josep Lluís Trapero– li va dir que s’havia “oblidat” que tenien una reunió, que quedava suspesa, així com les altres tres reunions de coordinació previstes per al dia, i que en tot cas ja es comunicarien per telèfon. Un portaveu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, en canvi, insisteix que va veure López participant en una reunió de treball amb De los Cobos, Trapote i Gozalo, encara que no sap dir si va ser al matí o al migdia.

Informació i prou

Sí que és segur, en canvi, que el coronel De los Cobos es va reunir durant l’1 d’octubre amb el major Trapero, però ho van fer a la seu del TSJC i a dos quarts d’una del migdia. Allà, segons ha pogut saber aquest diari, es va parlar dels problemes de coordinació i es va acordar que a partir de llavors tan sols es passarien informació els uns als altres. O sigui, que els Mossos avisarien de cascuna de les actuacions duguessin a terme, i que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil farien el mateix. La diferència d’opinions sobre la responsabilitat de la falta de coordinació és més que evident.

Els Mossos, per exemple, s’han queixat que quan López va anar a veure De los Cobos aquest no li va dir res de les operacions i càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per tancar col·legis que havien començat cap a les vuit del matí. Els Mossos asseguren que els cossos policials espanyols ni tan sols els van dir per què havien actuat abans que els fessin cap petició d’ajuda, que és el que estava previst. Fonts de la delegació del govern espanyol asseguren que van rebre un correu electrònic dels Mossos on demanaven ajuda per clausurar 231 centres de votació, però això va ser hores després que les policies espanyoles haguessin començat a actuar segons el seu propi criteri.

stats