Política 21/09/2017

La mobilització permanent supera el primer gran test abans del referèndum

Les entitats criden ara a “resistir pacíficament” els embats judicials de l’Estat

Núria Orriols
3 min
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el preesident d’Òmnium, Jordi Cuixart, ahir arribant a la plaça Sant Jaume de Barcelona per cridar els catalans a mobilitzar-se.

BarcelonaLa mobilització permament que durant mesos havien reclamat les entitats sobiranistes va viure ahir la seva primera prova de foc. No perquè fos la primera concentració que s’havia de fer en defensa de l’1-O, sinó perquè va haver de superar dues dificultats inèdites: la improvisació -es va haver d’organitzar de manera immediata i reactiva a mesura que avançava l’operatiu policial- i la diversificació, ja que requeria que molta gent es repartís entre els diferents indrets on se succeïen les operacions policials. Un examen, però, que la societat civil va superar amb èxit, com va demostrar la resposta massiva -més de 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana- a la concentració convocada per les entitats ahir a la tarda davant de la seu del departament d’Economia a la Gran Via amb la rambla de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ha arribat el moment de la resistència pacífica”, van alertar els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, al migdia des d’una plaça Sant Jaume de Barcelona que, com la resta de llocs clau de la jornada, també es va omplir de gom a gom. Des d’allà, davant de l’Ajuntament i la Generalitat, les dues entitats van carregar les tintes contra el macrooperatiu policial per aturar el referèndum. Una actuació que, tanmateix, van afirmar que no aconseguiria l’objectiu de dissuadir els catalans del seu anhel majoritari de poder votar en un referèndum. “No van poder amb nosaltres durant el franquisme, no podrà ara un estat demofòbic obsessionat a acabar amb el poble de Catalunya”, va alertar Cuixart, que va fer una crida a la Unió Europea i a la comunitat internacional a reaccionar perquè a Catalunya s’estan “vulnerant drets bàsics de ciutadania”.

Per la seva banda, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va assegurar que el govern del PP ha traspassat “totes les línies vermelles” que “es poden suportar en un estat de dret”. “Res serà igual a partir d’avui”, va avisar. “Nosaltres no volíem guerra i ells ens han declarat la guerra”, va afegir encara Sànchez, que, tanmateix, va cridar a respondre amb pacifisme i serenitat a les detencions i escorcolls del dia d’ahir.

Tot i el cop que l’operatiu policial ha donat als preparatius del referèndum -es van requisar prop de 10 milions de paperetes-, l’ANC i Òmnium es van mostrar convençuts que l’1-O es votarà. “Fins que el Govern digui el contrari, estem convençuts que l’1 d’octubre votarem”, va assegurar Sànchez, que va vaticinar que el referèndum es durà a terme encara que la Guàrdia Civil acabi requisant també les urnes, cosa que fins ara no ha pogut fer.

Més enllà de les mobilitzacions d’ahir, però, les entitats van aprofitar per cridar els catalans a les diferents accions que caldrà fer en els pròxims dies. La principal, la que s’ha convocat diumenge davant dels ajuntaments de tots els municipis del país. Una “marató per la democràcia” amb què les entitats volen mobilitzar tots els municipis del país en defensa de les institucions catalanes i la democràcia i en suport de l’1-O.

Suport transversal

Com va passar amb els partits -amb els comuns i Podem de bracet de les forces independentistes- la contundència de l’actuació de la Guàrdia Civil ahir va servir també per reagrupar entitats que en els últims mesos havien discrepat sobre la manera com s’estava enfocant l’1-O. Unes diferències sobre el camí cap al referèndum que es van esvair ahir a cop d’operatiu policial, i que tothom va deixar enrere per situar com a denominador comú la defensa de les institucions catalanes davant la repressió de l’Estat. Així, els sindicats CCOO i UGT a Catalunya -amb els seus líders, Javier Pacheco i Camil Ros, al capdavant- van anar també a la plaça Sant Jaume per demanar una resposta unitària de la ciutadania i assegurar que Catalunya exercirà el dret a decidir. També el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va prendre la paraula per afirmar que el poble de Catalunya defensarà “aferrissadament” les institucions, garantint que es farà de “manera pacífica” i “amb unitat”. “Som i serem un sol poble que vol decidir”, va sentenciar l’exdiputat del PSC.

Superat el primer gran test ahir, les entitats es preparen per a unes setmanes en què caldrà posar a prova la capacitat de resistència de la mobilització permanent.

stats