Política 01/01/2013

La societat civil destaca "l'humanisme" i el "compromís" de Broggi amb el país

Tots els partits polítics catalans han destacat "l'ètica i la moral" del prestigiós cirurgià, mort als 104 anys

Lara Bonilla / Ara
6 min
Montilla, a la capella ardent de Broggi / PERE VIRGILI

BarcelonaLa classe política i de la societat civil han destacat el "compromís" amb Catalunya i l"humanisme" del doctor Moisès Broggi, que va morir aquest dilluns a la matinada als 104 anys. La capella ardent del prestigiós cirurgià i exdirigent d'ERC s'ha obert a les 14 hores al tanatori de les Corts de Barcelona. El funeral se celebrarà aquest dimecres al mateix tanatori de les Corts a les 10.30 hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les personalitats que aquest dimarts a la tarda han passat per la capella ardent hi ha l'expresident de la Generalitat José Montilla, que ha qualificat Broggi de "magnífic metge i científic i un bon patriota compromès amb el país i la seva gent". "És una gran pèrdua pel país", ha afegit. L'expresident el coneixia personalment ja que va lliurar-li la medalla d'or de la Generalitat el 2008 i va inaugurar l'hospital que porta el seu nom. L'exconseller Ernest Maragall ha dit que Broggi va donar "una lliçó de viure i morir" i que sumar les dues condicions és "excepcional". El cineasta Pere Portabella també ha lloat la figura de Broggi després d'haver-ne visitat la capella ardent.

Des que es va saber la mort de Broggi, s'han anat succeint les reaccions de la classe política i la societat civil catalana.

Artur Mas assegura que el millor homenatge a Broggi és "creuar la meta de la plenitud nacional"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el prestigiós cirurgià Moisès Broggi ha destacat com a "metge, patriota i humanista", i ha remarcat el seu caràcter "compromès amb el seu país, Catalunya, i compromès amb el progrés espiritual i material de la humanitat". "La llarga trajectòria de Broggi, el seu compromís científic i patriòtic, el seu tarannà respectuós, la seva humanitat profunda, fan d'ell un exemple per a tothom", ha dit Artur Mas en assabentar-se del seu traspàs. "Creuar la meta de la plenitud nacional del nostre país és el millor homenatge que podrem fer-li, en agraïment", ha sentenciat Mas. I és que pel president, el doctor Broggi "va posar la seva brillant excel·lència científica al servei de les persones concretes, amb nom i cognoms, que tenia al davant", i per això "era exquisit en la relació metge-pacient". "Estimar les persones que tenia al davant el portava a estimar el seu país; estimar el seu país era la seva manera d'estimar tota la humanitat", ha dit Mas.

L'expresident Pujol destaca que "ciència ètica i patriotisme" resumeixen la personalitat de Broggi

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha destacat que Broggi ha estat un "gran ciutadà", i que "ciència i ètica" resumien la seva personalitat, així com el "patriotisme". Pujol ha parlat al canal 3/24 d'un "home valent, capaç de sostenir opinions que no estaven ben bé de moda i que eren rebutjades fins i tot per gent propera", si bé ha dit que tenia "molta honestedat en aquest sentit". Pujol ha fet referència al fet que durant els últims anys Broggi "havia assumit d'una manera molt plena" l'independentisme. Ha dit que no creu que abans fos independentista, però que "l'evolució l'hi ha portat". També ha destacat que era un home que, amb més de 100 anys, podia parlar del futur amb un "esperit molt jovenívol". "El trobarem a faltar molt i molt", ha afirmat Pujol, tot recordant l'última vegada que va visitar el doctor centenari.

ERC creu que guanyar el referèndum és el millor homenatge que Catalunya pot fer a Broggi

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha remarcat que guanyar el referèndum i aconseguir la llibertat de Catalunya és el "millor homenatge" que el país pot fer al doctor Moisès Broggi. Simó ha constatat que el país està "una mica més sol" després de la mort de Broggi, que ha definit com una persona "que enyorava una Catalunya lliure". Ha destacat també que "va fer grans coses pel país i per la seva gent" i que va acabar implicant-s'hi políticament. "Per ell i per tanta gent que ara ho està passant malament treballarem durament per arribar a veure aquesta Catalunya lliure tan ràpidament com sigui possible, i si és possible abans d'acabar el 2014", ha indicat.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit en declaracions a RAC1 que "sempre que perdem algú de la categoria de Moisès Broggi tens una certa sensació de buidor, de solitud". Junqueras ha remarcat que "el millor de tots els homenatges a Broggi és la victòria, aconseguir la independència del país, fer realitat el somni".

Broggi, vinculat amb el republicanisme des dels anys 30 –va fer de metge al front a les files republicanes, on va exercir de cap de l'equip quirúrgic de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil– i va tancar la llista d'ERC-Catalunya Sí a les eleccions espanyoles del 20-N del 2011. Junqueras ha destacat el compromís de Broggi amb el país, com també el del recentment desaparegut Heribert Barrera, "gent de prestigi arreu del món que no ha dubtat a mantenir el seu vincle i compromís amb el país".

Duran considera que la mort de Broggi és "una pèrdua per al país"

El secretari general de CiU i líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat la mort del conegut doctor Moisès Broggi. En saber la notícia del seu traspàs, el democristià la volgut fer públic el seu condol a través de Twitter. A més, el líder d'Unió creu que ara "és el moment de rellegir les seves memòries", publicades en dos volums: 'Memòries d'un cirurgià (1908-1945)', que va sortir al mercat l'any 2000, i 'Anys de plenitud. Memòries d'un cirurgià (1945-2005)', del 2005.

ICV destaca el "compromís" de Moisès Broggi amb "el país i les seves idees"

La portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha lamentat aquest dilluns la mort del doctor Moisès Broggi i ha volgut enviar un missatge de condol a la seva "extensa família", amics i coneguts. Camats ha lamentat la mort d'una persona que "fins l'últim moment va estar compromès amb el país i les seves idees". Camats ha destacat el compromís de Broggi "des de la seva pràctica professional i com a ciutadà, que no va deixar mai de lluitar, ensenyar i explicar què és allò que creia i pel qual valia la pena lluitar". "Com a doctor des del primer moment -quan durant la Guerra Civil va participar en el bàndol republicà on va exercir de cap de l'equip quirúrgic de les Brigades Internacionals- i amb el seu compromís com a ciutadà fins al darrer dia que malauradament ens ha deixat". Així ha recordat Dolors Camats Moisès Broggi, que ha mort aquest dilluns als 104 anys.

El PSC destaca el compromís de Broggi amb les persones, el sistema sanitari i Catalunya

El PSC ha remarcat aquest dilluns el compromís del doctor Moisès Broggi amb les persones, el sistema sanitari i Catalunya. En un comunicat, els socialistes han definit Broggi com un "referent ètic i moral" a la vida quotidiana, una persona "de gran humilitat i en permanent reflexió sobre l'exercici de la medicina", a més d'un exemple de "lluita per les llibertats i per la democràcia". "El referent d'una generació que va fer del seu compromís moral la seva vida", afegeix el comunicat. El PSC constata que Broggi "va sumar ciència i humanisme" i va ser una persona "digna" que mai va perdre l'esperança i el valor del treball diari, tot i les dictadures i la Guerra Civil.

El PPC destaca les aportacions de Moisès Broggi "com a metge i com a humanista"

El Partit Popular català (PPC) ha lamentat la mort de Moisès Broggi i ha afirmat que és un dia "trist" per a Catalunya. El portaveu popular, Enric Millo, ha volgut destacar el paper "cabdal" que ha tingut Broggi en la medicina del segle XII "tant a Catalunya com a Espanya i al món". Millo creu que també és un dia per recordar la part més humanista del doctor Broggi. "Ha estat un home amb una vinculació molt destacable amb l'ètica i la moral que no hem d'oblidar de posar en relleu", ha afirmat Millo. Pel que fa a les tesis polítiques de Broggi vinculades al catalanisme i allunyades de les del PPC, Millo ha assegurat que el que cal fer en un estat democràtic és "respectar sempre" les opinions de tothom.

Vilardell destaca la part "humanista" de Broggi en la seva manera d'entendre la relació entre metge i pacient

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, ha lamentat aquest dilluns la pèrdua de Moisès Broggi. "És un dia trist per a nosaltres i al mateix temps per recordar una figura de qui ha estat un gran cirurgià però sobretot un gran humanista", ha destacat Vilardell en declaracions a l'ACN. El president del col·legi ha afirmat que, al seu parer, el llegat més important que deixa Broggi, que ha mort als 104 anys, és la seva manera d'entendre la relació entre els malalts i els professionals. En aquest sentit ha destacat els seus "valors morals i ètics" d'un metge que considera una "gran persona i un gran humanista".

El Port de la Selva recorda el compromís de servei que tenia Broggi amb els veïns del poble durant els períodes d'estiueig

L'alcalde del Port de la Selva (Alt Empordà), Josep Maria Cervera, ha recordat el compromís de servei que tenia Broggi amb els veïns del poble, on el cirurgià centenari tenia la seva segona residència i hi havia estiuejat els darrers 65 anys. "Era habitual que tot i ser de vacances, si algú tenia un contratemps, Broggi tenia una resposta sempre", ha afirmat Cervera en declaracions a l'ACN. L'any 2008, quan va complir 100 anys, Broggi va ser declarat fill adoptiu de Port de la Selva en reconeixement de la seva "estimació" per la localitat. L'alcalde del Port de la Selva ha destacat que quan el va conèixer va quedar "encisat per la seva capacitat de transmetre saviesa amb molta senzillesa".

stats