Política 20/11/2011

El món, atent a eleccions espanyoles

Els països europeus més afectats per la crisi paren especial atenció als comicis espanyols, mentre que mitjans tan llunyans com els xinesos informen sobre el futur polític de l'Estat

Efe
3 min
Un president de mesa espera els electors / EFE

InternacionalLes eleccions generals espanyoles són seguides amb interès pels mitjans informatius de la resta d'Europa, que incideixen sobretot en la importància que tenen els comicis de cara al futur econòmic del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Itàlia

A Itàlia, on la setmana passada es va formar un govern tècnic d'emergència presidit per l'excomissari europeu Mario Monti, l'interès per les eleccions a Espanya té sobretot caràcter econòmic. Els dos principals canals d'informació contínua destaquen que les enquestes donen com a clar favorit al candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy. El canal per satèl·lit privat Sky TG24 ha arribat a donar en directe la compareixença de Rajoy davant els mitjans després de votar i, així com Rai News, té aquestes eleccions com a primera notícia del bloc d'informació internacional.

Portugal

A Portugal, un dels tres països europeus rescatats després de la crisi del deute, la majoria de les televisions i ràdios obren els seus butlletins informatius amb els comicis i preparen una programació especial per seguir els resultats.

Les principals cadenes RTP, SIC i TVI tenen previst emetre reportatges en directe sobre els resultats, i les ràdios Antena 1 i TSF emeten, des de primera hora, notícies sobre l'obertura de les urnes a l'Estat espanyol. A més, també es fixen en les protestes del moviment dels "indignats". La televisió SIC Notícies ha anunciat un programa sobre "el dia de la gran decisió espanyola" amb corresponsals en diverses ciutats i un equip d'analistes polítics al plató per debatre els resultats.

França

Els mitjans de comunicació francesos se centren en com la gravetat de la crisi en l'estat veí està marcant els comicis. L'actualitat, a més, està assaonada amb reportatges sobre la bombolla immobiliària, l'atur o els "indignats", moviment al qual s'ha donat una important cobertura des del final de la primavera. Els corresponsals i enviats especials a Espanya de les televisions i les ràdios gal·les insisteixen que no hi ha dubte que es donarà un ampli triomf del Partit Popular però destaquen que no hi ha entusiasme i que preocupa l'abstenció.

Gran Bretanya

La cadena pública BBC, a través del seu canal de notícies, inclou les eleccions generals a Espanya en els seus titulars. A més de connexions amb el seu corresponsal a Madrid, Sarah Rainsford, la cadena pública ha realitzat entrevistes amb diversos experts en els seus estudis.

A la cadena de notícies SkyNews, la notícia de la jornada electoral espanyola és una de les més destacades i la seva cobertura consisteix en cròniques del seu corresponsal europeu, Robert Nisbet. Tots dos canals de televisió insisteixen que, aquest diumenge, Espanya vota amb una xifra d'aturats que ascendeix als 5 milions.

Grècia

A Grècia, un altre dels països rescatats, i on s'ha format un govern d'unitat nacional per adoptar les mesures necessàries per sortir de la crisi, l'interès per les eleccions a Espanya està relacionat també amb la crisi general de l'Eurozona relacionada amb el deute sobirà.

El dominical Kathimerini informa que "Espanya està convocada a les urnes enmig d'una alta taxa d'atur i amb la perspectiva d'unes dràstiques mesures d'austeritat que ha d'aplicar el govern que resulti elegit".

Ethnos titula, en les seves pàgines internacionals, que "les urnes donen Rajoy i austeritat" i To Vima afirma que "l'admirador de Merkel demana un programa de mesures d'austeritat més lleuger. El dretà Rajoy assumeix la tasca de fer la feina bruta".

Àustria

Al país centreeuropeu, les ràdios destaquen que "la crisi financera converteix els conservadors en els grans favorits" i que les eleccions estan "enfosquides per la crisi econòmica més greu de la història recent del país".

La ràdio pública també destaca al moviment dels "indignats" i el seu lema: "No ens representen", com a exemple del desencant amb els partits majoritaris davant les retallades.

Món

L'interès de les eleccions a Espanya va més enllà de les fronteres europees. A la Xina, els mitjans es pregunten si el nou govern que sorgeixi de les urnes podrà "salvar un país turmentat pels deutes", en paraules de l'agència oficial Xinhua.

En el telenotícies nacional Xinwen Lianbo, emès per la televisió estatal CCTV i el que té més audiència de tot el món, una corresponsal ha informat dels comicis en un col·legi electoral, i s'han emès imatges dels principals candidats (Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba ) exercint el seu dret al vot.

stats