Política 07/02/2011

José Montilla: "Mas s'inventa problemes per aparèixer com la solució"

L'expresident de la Generalitat defensa l'herència deixada pel seu executiu i assegura que el Govern rebrà més diners gràcies al nou sistema de finançament que va impulsar el tripartit

Jordi Nicolás Soler
2 min
El primer secretari del PSC, José Montilla,  va insuflar ànims als càrrecs electes socialistes.

BarcelonaJosé Montilla ha defensat en una entrevista a El Periódico la situació en què el tripartit va deixar la Generalitat després de les eleccions del 28-N. Davant les crítiques de CiU sobre l'herència rebuda per part del PSC, el primer secretari dels socialistes catalans ha mirar de treure'n la part positiva i assegura que la Generalitat compta amb un nou sistema de finançament -impulsat pel Tripartit- que permetrà que el Govern "rebi 3.013 milions d'euros més, que no hauria rebut amb el sistema antic". "Mas s'inventa problemes per aparèixer com la solució", ha assegurat l'expresident de la Generalitat. Seguint en la defensa del nou sistema de finançament, Montilla espera que les balances fiscals es publiquin "d'aquí a un parell d'anys" per comprovar-ne els beneficis. Pel que fa a les retallades pressupostàries en el camp sanitari imposades pel Govern d'Artur Mas, el dirigent socialista, tot i defensar que la retallada a les administracions són necessàries, s'hi ha mostrat rotundament en contra: "Com es poden plantejar retallades en serveis bàsics quan al mateix temps van acompanyats d’una reducció d’impostos a la minoria més rica del país?", va dir l'expresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, José Montilla ha descartat l'anomenada "sociovergència" i ha aclarit que el suport que els socialistes van donar a Artur Mas per a la seva investidura va ser "un capítol que es tancava allà". "Si es tracta de demanar sacrificis als de sempre i fer favors a una minoria, serà molt difícil que els donem suport", ha sentenciat. Sobre el nou govern, Montilla veu com a negativa la seva estructura: "Molts ja havien estat consellers, i passa el mateix amb els secretaris generals. Ja hem vist el timó, però no tenen clar el rumb". Pel que fa al sobiranisme del partit nacionalista el primer secretari del PSC va assegurar que ara "té més independentistes, alguns de conversió recent", però ha denunciat les contradiccions de CiU amb el nomenament de Pilar López Bozal com a consellera de Justícia: "Aquesta pluralitat dins de CiU no es veu com un problema, però en canvi als altres partits se'ns demana que siguem monolítics". Malgrat tot, ha assegurar que no vol donar "consells" a Artur Mas sobre si ha d'anar a votar el 10-A o no.

D'altra banda, Montilla no va voler aclarir si dóna suport explícit a Àngel Ros, actual alcalde de Lleida, com a futur primer secretari del PSC: "Ja en parlarem després de les eleccions del 22 de maig", va dir, tot i que va pronosticar que al proper congrés del partit hi haurà "canvis". També pel que fa a les properes eleccions municipals, Montilla va defensar les primàries al PSC barceloní: "Això dóna a qui guanyi el màxim suport i legitimitat possibles".

stats