Política 02/06/2016

La CUP referma el 'no' als pressupostos després de la nova proposta del Govern

Quatre diputats anticapitalistes i dos membres del secretariat se citen al Parlament amb Puigdemont i Junqueras amb les noves propostes econòmiques damunt la taula

L. Vicens / R. Tugas / O. March
2 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras surten del despatx

BarcelonaLa CUP ha refermat la seva negativa a avalar els comptes del Govern després que l'executiu els presentés una nova proposta amb modificacions en l'àmbit social i impositiu. La diputada de la CUP Anna Gabriel ha explicat que la nova proposta "no és suficient" i ha avisat que "si no hi ha uns nous pressupostos socials i sobirans" la CUP mantindrà la seva esmena a la totalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dia de reunions al Parlament per desencallar els pressupostos. En aquests moments hi ha en marxa una reunió entre el Govern i representants de la CUP per mirar d'acostar posicions per tal que els anticapitalistes retirin l'esmena a la totalitat als comptes. Quatre diputats cupaires (Anna Gabriel, Joan Garriga, Eulàlia Reguant i Pilar Castillejos) i dos membres del secretariat (Xevi Generó i Tomàs Sayes) s'han citat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras.

Puigdemont i Junqueras s'han envoltat de la plana major de Junts pel Sí per consensuar la bateria de propostes que han enviat a la CUP destinada a seduir els anticapitalistes per tal que aixequin el veto als comptes per al 2016. Segons fonts coneixedores de les converses, el Govern podria proposar a la CUP reincorporar l'impost als dipòsits bancaris, anul·lat pel Tribunal Constitucional, a banda de mesures relacionades amb el deute, la sanitat, l'educació i els ingressos, tal i com ha explicat avui l'ARA.

A la trobada, a banda dels dos màxims dirigents governamentals, hi ha assistit Marta Rovira, portaveu parlamentària de Junts pel Sí, i els caps de llista territorials de la coalició. Es tracta de Lluís Llach (Girona), Josep Maria Forné (Lleida) i Germà Bel (Tarragona). Més tard s'hi ha afegit Raül Romeva, conseller d'Exteriors. A la cita també hi és la consellera de la Presidència, Neus Munté.

De fet, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha mostrat aquest dijous disposat a incloure en la llei de mesures fiscals i financeres els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC), com el de dipòsits bancaris i el de les nuclears.

Això sí, ha posat com a condició que no afectin el pressupost, és a dir, que no es computin com un augment dels ingressos perquè "no seria realista". Junqueras no ha volgut donar detalls del document que lliurarà aquesta tarda a la CUP, però ha explicat que no inclourà cap reforma en l'IRPF ni cap rebaixa dels interessos del FLA.

Propostes "assumibles"

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat aquest dijous esperançat amb arribar a un acord. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha afirmat que veu "assumibles" bona part de les propostes de l'esquerra anticapitalista, sempre i quan els cupaires retirin l'esmena a la totalitat.

Aragonès ha afirmat que el Govern està obert a negociar "determinats augments en despesa social" i un estalvi suplementari en l'àmbit dels interessos, però ha insistit que el que no farà la Generalitat serà deixar escrit en els comptes que s'incomplirà l'objectiu de dèficit. Aragonès ha argumentat que si es fes això, la Generalitat no podria finançar-se.

"No afegirem mesures que sembli que són molt valentes però que demà posin els pressupostos als peus dels cavalls dels Tribunal Constitucional (TC)", ha afegit el dirigent republicà, que ha pronosticat que el govern espanyol "està esperant a que es faci alguna cosa d'aquestes per restringir l'accés de la Generalitat a la liquiditat".

stats