Política 17/02/2016

"Jo no sóc espanyol!": un debat sobre la unitat d'Espanya crispa el Parlament

El PP acusa els nacionalistes de fomentar "l'opressió a l'individu"

Sara González
2 min
El ple del Parlament durant la votació de les mocions / ACN

BarcelonaSolidaritat, igualtat i unió entre tots els espanyols. Aquests són els tres ítems sobre els quals pivota la moció que ha presentat Ciutadans i que ha acabat encenent el Parlament just abans que acabés el ple. El text ha estat rebutjat per una àmplia majoria, però ha desencadenat un intercanvi de retrets entre sobiranistes i unionistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada del PP Andrea Levy ha assegurat que, com a "liberal", no pot ser nacionalista perquè això significa "opressió a l'individu" i voler fer pensar "a tots els mateix".

Si bé el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha parafrasejat el jugador del Barça Gerard Piqué aquest dimecres al matí per atribuir al Tribunal Constitucional part de la responsabilitat del procés sobiranista, Levy ha recordat una frase del jugador en què diu: "'Juego por España porque ahora mismo soy español"'". La dirigent popular ha acusat els independentistes de voler "demolir els principis fonamentals i la democràcia espanyola".

El diputat de la CUP Benet Salellas no ha dubtat en respondre amb contundència: "Jo no sóc espanyol i a mi cap exèrcit ni tribunal ni rei imposat per Franco em dirà què sóc i què deixo de ser" (minut 1.30 del vídeo).

A més, el diputat ha advertit que és "un frau" que se situï Catalunya Sí que es Pot dins del bloc unionista i ha defensat que el Parlament té prou força ciutadana per impulsar la República Catalana. "Les urnes ens han donat la legitimitat per construir un país nou i més lliure", ha afegit el diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, que ha subratllat que els catalans "s'aterren" quan escolten l'estat espanyol parlar de "reformes".

"No fer el joc" a Ciutadans

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, s'ha negat a "fer el joc" a Ciutadans i ha recordat que el que es deriva dels darrers comicis és que hi ha una gran majoria que veu "esgotat el sistema autonòmic". Ha defensat que en aquest context "totes les opcions polítiques tenen cabuda" perquè "ni l'independentisme es una malaltia ni el catalanisme un problema", tot i que, al seu judici, tant "l'immobilisme com la unilateralitat impedeixen" el dret a decidir.

Com a rèplica, Levy li ha contestat: "Nosaltres també vam patir la seva dictadura a l'altra banda del mur".

El PSC, que s'ha abstingut en la part de la moció que feia referència al respecte a la legalitat i la Constitució, sí ha votat a favor d'una esmena que Ciutadans ha acceptat i que feia referència a les competències que l'Estatut atorga a Catalunya i la possibilitat existent de modificar la Constitució.

"Jo també em vull independitzar del PP o del PSOE però la solució no és trencar-ho tot", ha insistit el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo, que ha subratlat en la voluntat de la seva formació de "reformar Espanya i canviar Catalunya".

Error en el vot de tres diputats de Catalunya Sí que es Pot

Durant la votació, tres diputats de Catalunya Sí que es Pot s'han abstingut per error al punt del text que feia referència a què "cap institució ni cap representant polític pot atribuir-se la capacitat d'incomplir lleis democràtiques". Ha estat Coscubiela qui, per mimetisme amb el sistema del Congrés, s'ha equivocat a l'hora d'indicar el vot. La resta de diputats de la confluència han votat en contra tal i com estava previst.

stats