Política 23/07/2016

La nova Convergència busca eixamplar la base

Els associats trien la direcció que afrontarà el repte de recuperar terreny a les urnes

Oriol March
2 min
El conseller de Cultura, Santi Vila, participant ahir en la votació per escollir els càrrecs de la direcció del Partit Demòcrata Català.

BarcelonaLa seu de Convergència al carrer Còrsega és aquests dies un niu de caixes. El trasllat cap al nou enclavament, situat al carrer Provença, està a punt de culminar. Un dels últims esdeveniments que acollirà l’actual edifici, inaugurat per Jordi Pujol a finals dels noranta, serà la votació de la primera direcció del Partit Demòcrata Català (PDC). Les urnes es van obrir ahir a les cinc de la tarda i ho tornaran a fer avui a partir de les deu del matí, mentre que la possibilitat de votar telemàticament seguirà disponible durant tota la nit i fins a les dues del migdia. La cúpula que surti de les urnes -és la primera vegada que els associats, uns 8.000 en total, 6.000 menys que en el superdissabte de CDC del maig, trien la direcció- tindrà el repte de remuntar a les enquestes i d’eixamplar la base social cap a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és un dels compromisos que apareixen en el decàleg de la candidatura que encapçalen Marta Pascal i David Bonvehí sota l’epígraf Amb tothom. “Hem de parlar amb aquells que encara no ho veuen clar, que tenen dubtes, i explicar-los com la seva vida pot millorar si disposem d’un estat”, assegura el decàleg que van presentar ahir els dos dirigents a les portes del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB), precisament on es va celebrar el congrés fundacional del partit que recull el testimoni de la història de CDC.

“El nostre és un partit independentista i el nostre compromís per assolir-la [la plena sobirania] va més enllà: ens comprometem a fer-la, a fer-la bé i a construir un país on valgui la pena viure”, recalca la candidatura. Davant seu hi ha la llista de Reagrupament, que comanda Ignasi Planas. L’escissió d’ERC assegura que al PDC li convé “transparència” i que hi hagi menys quantitat de quadres de Convergència.

La llista de Pascal i Bonvehí -beneïda per Artur Mas, avalada per Carles Puigdemont i amb el suport de l’antiga direcció- és clara favorita davant de la de Reagrupament, i l’escenari més probable és que dilluns mateix es reuneixi per traçar les prioritats. Els dotze integrants de la cúpula tindran Mas i Neus Munté per sobre com a tàndem presidencial i, en una altra instància, una presidència del consell nacional que ostentaran Santi Vila, conseller de Cultura, o Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès. El tercer aspirant, Joan Vila, compta amb poques opcions.

Qüestió de famílies

El conseller de Cultura es va presentar, segons fonts consultades, perquè Puigdemont l’hi va reclamar en el moment que va veure que Conesa ho feia. “El president no vol que una persona provinent d’una família concreta [els socialdemòcrates, propers a Josep Rull] presideixi el consell nacional”, sostenen aquestes fonts. Vila té el suport del territori, però l’alcaldessa és forta a les comarques barcelonines.

La votació arriba després de la polèmica per la mesa del Congrés, que va generar fortes crítiques cap a Francesc Homs. Pascal i Bonvehí volen aterrar a Provença amb la transparència com a bandera.

stats