CONTROL AL PRESIDENT
Política 04/05/2011

El PSOE no concretarà si paga el fons de competitivitat fins després del 22-M

El president de la Generalitat assegura que així li ha transmès el PSOE. L'oposició en bloc ha atacat Mas per l'atur i els pressupostos

S.gonzález/m.colomer
2 min

BarcelonaL’oposició en bloc ha atacat el Govern avui per la inoperància per fer front a l’elevat atur i pel retard en la presentació dels pressupstos del 2011. Ho han fet durant la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, al ple del Parlament. Mas ha replicat una vegada més que el Govern no podrà presentar els pressupostos fins que sàpiga del cert si el govern espanyol paga els 1.450 milions pel fons de competitivitat. I per primera vegada ha reconegut obertament que el PSOE ja els ha avisat que fins després del 22-M no diran l’última paraula. Les eleccions municipals, per tant, retarden la concreció dels ingressos d’aquest 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enfrontment més destacat durant la sessió de control ha estat el protagonitzat pel cap de l'oposició, Joaquim Nadal, i Mas. El dirigent socialista ha criticat que el Govern no hagi presentat els pressupostos del 2011. "Ara ja sabem que el pressupost que ens van prometre no és un pressupost. Ni tan sols una aproximació", ha deplorat Nadal, que ha afegit que el pla de Govern tampoc consta de “cap concreció”. El president parlamentari del PSC també ha preguntat al president de la Generalitat com pot anunciar “retallades indiscriminades a tort i a dret sense conèixer el pressupost” i ha etzibat que “no es pot governar ni la crisi ni el país des de la passivitat i la inoperància”.

Mas ha replicat que el PSC que no es pot acusar el Govern d’inoperant i a la vegada acusar-lo d’actuar massa a l’hora de retallar. Després de tornar a responsabilitzaqr el tripartit d ela situació de les finances d ela Generalitat, ha instat el PSC a votar la setmana que ve al Congrés la moció de CiU perquè el govern espanyol -del qual participa el PSC- pagui el fons de competitivitat: “Per una vegada, els 25 votin diputats del PSC al Congrés a favor de Catalunya i no a favor del PSOE”.

Govern i atur

En resposta a una pregunta del president d’ERC, Joan Puigcercós, sobre deslocalitzacions d’empreses a països més cars que Catalunya, Mas ha fet notar que el trànsit empresarial també es produeix a la inversa, és a dir empreses que són en països europeus que vindran a Catalunya. Ha anunciat que aquesta setmana i la que ve s’anunciaran inversions en economia productiva a Catalunya.

El líder d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha demanat a Mas que deixi de fer “d’oposició de l’oposició”, governi i concreti mesures per capgirar les dades d’atur. Li ha retret també el suport de CiU al govern espanyol amb les mesures que havien d’ajudar a aixecar l’economia i que “només han servit per abaratir acomiadaments”. Mas ha respost amb duresa a Herrera que “quan s’exageren arguments, acaben sent ridículs”. De fet, també Enric Millo, portaveu del PP al Parlament, ha retret el suport de CiU a Zapatero en mesures econòmiques que s’han demostrat inútils. Millo ha reclamat al Goevrn que “no deixi l’atur a la llista d’espera”.

stats