País Basc
Política 16/12/2010

Vuit detinguts, inclosos dos advocats, en una operació contra l'organització juvenil Segi

És la tercera actuació del jutge Grande-Marlaska contra el grup. La policia assegura que els lletrats han constituït una nova direcció

Agències
1 min
Un dels escorcolls, aquesta nit a Bilbao. Foto: EFE

BilbaoVuit persones han estat detingudes aquesta nit al País Basc, Navarra i Madrid en una operació de la policia espanyola. Entre els detinguts, presumptament vinculats a l'organització juvenil il·legalitzada Segi, hi ha dos advocats de l'esquerra abertzale, Haizea Ziluaga i Haritz Escudero. La primera ha estat arrestada a les portes de la presó d'Aranjuez, mentre que a l'home l'han detingut a Lanzarote, on era de vacances.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La policia assegura que els dos advocats formen part de la nova direcció de Segi, escapçada en dues operacions els passats octubre i novembre de 2010. Ziluaga i Escudero comparteixen despatx amb Arantza Zulueta, Jon Enparantza i Iker Sarriegi, que van ser detinguts el passat mes d'abril sota l'acusació de fer de correus per a l'organització i gestionar la fugida de membres d'ETA. Els tres han quedat en libertat aquest desembre després de pagar una fiança, informa l'agència EFE.

Ziluaga és filla d'un dirigent històric de l'esquerra abertzale, Txomin Ziluaga. Ha defensat diversos membres de Segi, com Iban Echebarria o Urko Ostoloaza. També porta la denúncia de tortures contra l'Ertzaintza d'un grup d'Ondarroa, acusació per la qual el departament basc d'Interior ha presentat una querella contra ella.

Les tres operacions contra Segi han estat dirigides pel jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Grande-Marlaska. En l'auto de querella de la primera operació, al novembre de 2009, el jutge considerava l'organització juvenil "un tentacle d'ETA" i una "autèntica acadèmia terrorista".

stats