POLÍTICA
Política 08/05/2012

L'oposició en bloc no es creu la contraofensiva del Govern

Les esquerres retreuen la falta de contundència per fer front a la recentralització i repten Mas a no aplicar les mesures que trepitgin competències pròpies, mentre que el PP demana a CiU que "no excusi la seva paràlisi en els fantasmes de Madrid

Gabriela Comella / Marc Colomer
2 min

BarcelonaNingú es creu la contraofensiva del Govern a l'ofensiva recentralitzadora de Madrid. Això es desprèn de les compareixences dels portaveus dels grups parlamentaris d'aquest dimarts a la cambra catalana. El portaveu del PP de Catalunya, Enric Millo, ha expressat la seva decepció davant "l'obra de teatre" del Govern per "generar una gran mentida" per tal d'excusar la seva inactivitat en "els fantasmes de Madrid". També ha demanat al president Artur Mas que "no tracti els catalans com a nens petits" i que "deixi de mentir" sobre suposades agressions a l'autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però les garrotades al Govern no li han caigut només del PP. L'oposició d'esquerres ha retret a l'executiu de Mas que vagi "tard" en la resposta a l'ofensiva recentralitzadora del govern del PP, en paraules de la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet. "El Govern no fa res més que teatre. Les mesures de resposta arriben tard i són coixes", ha etzibat Bonet, que ha recordat que l'entesa CiU-PP al Parlament, però també al Congrés, fa que el Govern no tingui credibilitat. Per això, ha instat CiU a anunciar que no pensa aplicar a Catalunya els decrets que vulneren competències d'autogovern i drets dels catalans si vol ser creïble.

De fet, també ha fet aquesta demanda la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats. Per Camats el cas del govern català comença a semblar el conte d'en Pere i el Llop: "de tant amenaçar, ja comença a no creure-se'l ningú". Camats ha recordat que de 13 decrets llei al Congrés, CiU n'ha votar a favor 12. Igualment, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha retret a CiU el pes polític que ha donat al PP l'últim any i mig. Simó ha reptat el Govern a trencar del tot amb el PP i a portar al TC també la reforma laboral de Rajoy, "lesiva"amb els drets dels treballadors catalans. A més, ha recordat a CiU que té una majoria alternativa al Parlament si redirigeix la seva política econòmica cap al creixement. D'altra manera, ha afegit, la contraofensiva passarà a ser només una operació estètica. També C's i Solidaritat han criticat la "teatralització" del portaveu del Govern, Francesc Homs.

La geometria variable, intacta, malgrat tot

El cert, però, és que més enllà de l'espiral de retrets entre el PP i CiU, que puja de temperatura dia rere dia, a nivell pràctic CiU vol mantenir la seva estratègia de geometria variable al Parlament. "El Govern té dos objectius: la defensa i increment de l'autogovern i treure el país del sot. I una cosa no es contradiu amb l'altra", ha asseverat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull. Això sí, Turull ha volgut subratllar que la invasió competencial no és una dinàmica exclusiva del PP, sinó que també hi ha jugat sovint el PSOE. I en aquest punt ha atacat PP català i PSC, als quals ha tractat de "majordoms" de les direccions estatals dels seus partits a nivell espanyol.

stats