Política 03/07/2017

Junqueras: "De legalitat només n'hi ha una, i és la que ens assisteix a nosaltres"

El vicepresident del Govern afirma a RAC1 que la llei del referèndum està avalada pel dret internacional i que l'1-O es farà amb garanties: "Tothom ha d'estar molt tranquil". També assegura que "el Govern sencer està compromès" a aplicar el resultat del referèndum

Ara
2 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, en una intervenció al Parlament.

BarcelonaOriol Junqueras assegura que la llei del referèndum que el Govern presentarà demà està avalada pel dret internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"De legalitat només n'hi ha una, i només n'hi pot haver una, i és la que es deriva del principi democràtic i del dret internacional, i és la que ens assisteix a nosaltres", ha afirmat el vicepresident del Govern en una entrevista aquest dilluns a 'El món a RAC1', quan falten menys de 24 hores perquè el Govern presenti tots els detalls de la llei que ha de permetre tirar endavant l'1-O.

Preguntat per si creu que la llei serà recorreguda al Tribunal Constitucional, Junqueras hi ha tret ferro i s'ha preguntat: "I què no va a parar al Constitucional?".

Respecte de si el referèndum es farà amb garanties per als funcionaris, Junqueras ha assegurat que la voluntat del Govern és "no posar en perill a ningú, sinó tot el contrari, protegir a tothom i maximitzar els drets de tots els ciutadans". "Tothom ha d'estar molt tranquil", ha insistit el vicepresident.

En la mateixa línia, ha respost l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en una entrevista avui a 'El Periódico' afirma que no posarà "en perill" els funcionaris de l'Ajuntament. "En cap procés electoral Barcelona hi posa funcionaris. En cap ni un", ha subratllat Junqueras.

El vicepresident també ha tret importància a l'enquesta que publica avui 'La Vanguardia', segons la qual ERC guanyaria les eleccions si se celebressin avui. "Això és irrellevant, no ens interessen les enquestes; l'única enquesta que ens interessa és la de la gent votant l'1-O", ha dit.

Preguntat per les declaracions del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que en una entrevista aquest dilluns a 'El Punt Avui' adverteix que l'1-O es pot assemblar al 9-N, Junqueras ha insistit que el referèndum de l'octubre no tindrà "res a veure" amb el procés participatiu del 2014, perquè, en aquella ocasió es va tractar d'una consulta no vinculant. "El Govern sencer està compromès a adoptar la vinculació [de la votació de l'1-O]. És una diferència enorme, crec que en això tots hi estem d'acord", ha sentenciat Junqueras.

Alhora, i preguntat per la participació que hauria de tenir l'1-O perquè el resultat sigui vàlid, Junqueras s'ha aferrat a la jurisprudència internacional i ha afirmat que no contempla "uns mínims de participació en un referèndum".

Diàleg amb l'Estat

Junqueras ha explicat que no parla cara a cara amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, des del 9 de gener, el dia abans de l'última reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy. A més, el vicepresident també ha afirmat que l'última conversa telefònica amb Santamaría va ser "fa unes quantes setmanes" i que van parlar del recurs de l'Estat contra el Codi Civil català.

stats