Política 28/02/2017

El jutge De la Mata cita a declarar com a investigats Oriol, Marta i Mireia Pujol Ferrusola per blanqueig de capitals continuat

El magistrat de l'Audiència Nacional cita tres fills de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol en el marc de la investigació sobre l'origen del patrimoni familiar. Les declaracions seran entre el 27 i el 28 de març

Ara
2 min
El matrimoni Pujol Ferrusola, envoltat pels seus set fills Mireia, Oriol, Marta, Josep, Oleguer, Jordi i Pere, en una fotografia de família de l’any 1986.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a investigats per un delicte de blanqueig de capitals continuat tres dels fills de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Oriol, Marta i Mireia Pujol Ferrusola, en el marc de la investigació sobre l'origen del patrimoni familiar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge ha citat Marta i Mireia el 27 de març, i Oriol, un dia després.

La resolució recorda que es desconeix per ara l'origen dels fons de la família i no consta cap raó que els justifiqui, així com que tots els membres de la família que han declarat fins al moment han negat haver tingut comptes bancaris a l'estranger.

El jutge també adverteix que part d'aquests fons eren distribuïts per Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de la família, entre tots els seus germans i la seva mare en quantitats iguals o similars i simultàniament. La distribució s'hauria fet mitjançant transferències a comptes bancaris de cadascun d'ells a la mateixa entitat bancària andorrana.

El jutge relata un patró similar de comportament en l'actuació del grup familiar, que va mantenir els fons a Andbank fins el 2010, data en què els van passar a BPA. En aquesta entitat els van mantenir fins al 2012, data en què els van ocultar darrere de fundacions panamenyes fins al 2014, amb l'excepció d'Oriol Pujol Ferrusola, "que ho va reintegrar en efectiu sense que es conegui el seu destí final".

El jutge acorda aquestes noves citacions acceptant així la petició de la Fiscalia Anticorrupció i la unitat investigadora, un cop han estat analitzats els documents bancaris aportats per l'Agència Tributària, els informes aportats per la unitat policial actuant, així com les declaracions dels investigats a la causa.

Aquestes declaracions resulten, segons De la Mata, "pertinents, necessàries i proporcionades a les finalitats de la present instrucció, en esbrinament dels fets i presumptes delictes objecte d'aquesta, podent conduir, les noves imputacions i la consegüent presa de declaració, a l'aclariment dels fets objecte de la investigació".

stats