POLÍTICA
Política 16/01/2012

ERC s'allunya de CiU i presentarà avui una esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat

Junqueras creu que Artur Mas no avança cap a la "transició nacional" ni contra l'"espoli fiscal" donant suport al PP a Madrid

Acn
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat aquest dilluns que el partit presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat perquè el Govern d'Artur Mas "no ha fet gestos" cap als republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TV3, el president d'Esquerra ha lamentat que l'executiu català no avanci cap a la "transició nacional" ni contra l'"espoli fiscal", com ha demostrat, al seu parer, donant suport al PP a Madrid en l'augment de l'IRPF, que suposarà més diners dels catalans cap a les arques estatals. Junqueras li retreu a CiU que només valori els beneficis de pactar amb el PP a curt termini perquè els populars mantindran el Govern en una "situació d'asfíxia".

"Estem esperant que el Govern faci un pas en el camí de la transició nacional, en la reducció de l'espoli fiscal, cap a la consulta als ciutadans de Catalunya i el concert econòmic", ha afirmat Junqueras. Com que al seu parer no és així, el republicà ha justificat l'esmena a la totalitat dels pressupostos del 2012, que es presentarà aquest matí, al límit del termini que acabava a dos quarts de deu.

Junqueras ha lamentat que el Govern comparteixi amb Esquerra bona part de la diagnosis del país però prefereixi prendre "el xarop que li ofereix el PP, que és un xarop de bastó". El president republicà considera que CiU prefereix "el camí més fàcil", que és pactar amb el PP pels seus beneficis a curt termini, com aconseguir els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera.

Però no té en compte, segons el líder d'ERC, que el govern popular mantindrà l'executiu català "en una situació d'asfíxia per extreure'n el que vulgui". "Anem a negociar però anem-hi forts", afegeix Junqueras, criticant que CiU accepti la pujada de l'IRPF de Mariano Rajoy tenint en compte que suposarà 1.2000 MEUR menys.

Arribats a aquest punt, Junqueras ha explicat que presentaran esmenes parcials en els punts que els semblen més importants. Un d'ells és la reducció del pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) perquè consideren que posa en risc el servei dels mitjans que la formen i el sector audiovisual privat català.

El president d'Esquerra ha posat en dubte la coherència de CiU afirmant que el seu partit és el "garant de la voluntat" dels que van votar els convergents, que ara avancen en "direcció contrària" a les seves propostes. "O arribem a un gran acord de país o aquest país no se'n sortirà de cap manera", ha afegit Junqueras.

stats