POLÍTICA
Política 18/07/2011

CiU i PSC segellen l'acord per les lleis òmnibus

Oriol Pujol i Joaquim Nadal escenifiquen el pacte amb una compareixença conjunta al Parlament

Redacció
4 min
Nadal i Pujol, en roda de premsa conjunta avui

BarcelonaCiU i el PSC han anunciat plegats un acord per aprovar les anomenades lleis òmnibus al Parlament, després dels retocs que hi va introduir fa uns dies el consell executiu, retirant alguns punts i dividint el projecte en cinc parts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oriol Pujol i Joaquim Nadal han comparegut plegats al Parlament per anunciar l'acord. El portaveu del PSC al Parlament i cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha assegurat que el pacte es fa "en favor de les persones i dels serveis públics", i que ha de servir per "accelerar-ne la tramitació i donar un missatge a la ciutadania per preservar la qualitat dels serveis públics". El PSC, per tant, no presentarà esmenes a la totalitat de la llei aquesta setmana en el seu debat al Parlament. Per facilitar l'acord, fora dels paquets de la llei han quedat urbanisme i habitatge, i la reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

L'acord CiU-PSC confirma la geometria variable defensada per Mas. El Govern acabarà aprovant els pressupostos gràcies al PP i la llei òmnibus gràcies al PSC. El pacte amb els socialistes s'ha escenificat amb una compareixença conjunta de Pujol i Nadal, al contrari del que va passar amb els pressupostos. Aleshores la popular Sánchez-Camacho va sortir sola a la seu del PP.

Modificacions posteriors

Tot i l'acord tot, tant CiU com PSC s'han esmerat en puntualitzar que un cop els blocs legislatius estiguin en tràmit al Parlament, els grups podran -i ho faran- esmenar tant com vulguin els textos. "Començarem de zero", ha dit Nadal en referència a aquesta segona part. Però de moment, socialistes i nacionalistes s'han felicitat de la coincidència en alguns punts que han fet possible evitar aquesta esmena a la totalitat al paquet normatiu en tràmit.

El primer facilitador d'aquest acord va ser la separació de la llei òmnibus en cinc parts. Aquesta demanda quasi unànime de l'oposició era també una reivindicació del PSC, i que el Govern hi accedís va ser vist amb bons ulls. Les formes, ha dit Nadal, també han influït en la seva decisió. Posteriorment, dies de negociacions i converses que en ocasions han comptat amb la presència afegida de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i del portaveu, Francesc Homs, han acabat per tancar un seguit d'acords concrets explicats aquest dilluns per Nadal.

D'aquesta manera, els dos grups majoritaris han acordat, per exemple, mantenir els governs territorials de Salut "i buscar un model de governança compartida que serà desenvolupat per la llei amb esmenes dels dos grups", en paraules del president del grup del PSC. Un altre dels punts pactats és el de definir "els criteris d'acreditació" que han de permetre a una entitat o empresa prestar serveis públics i concertats, i exigir sempre un conveni signat, per tal de "garantir la qualitat" i "una certa homologació".

L'acord també passa per especificar "per escrit" a la llei que els sis mesos exigits de residència a Catalunya per poder beneficiar-se d'intervencions quirúrgiques responen a la voluntat "d'evitar el turisme de salut" i que en cap cas es deixa de garantir "el dret universal a l'assistència sanitària" per tothom. Nadal també ha concretat que s'ha acordat una fórmula que "clarifica" les diferències administratives entre "el concepte de la comunicació prèvia i el de la declaració responsable" a l'hora de tramitar els permisos per l'obertura de nous negocis. Per últim, s'ha volgut incloure en el pacte mesures més administratives, com el manteniment de la memòria d'impacte en les disposicions generals que emeti el Govern.

Nadal, a més, ha explicat que el PSC ha volgut fer arribar al Govern "que procurarem acordar les compareixences i no produir entrebancs" en el tràmit d'aquestes tres principals lleis del paquet òmnibus. "Volem afavorir el ritme que permeti l'aprovació de les lleis en un temps raonable, perquè si l'objectiu és crear un clima nou de confiança, hem d'intentar fer-ho el mes de pressa possible", ha dit el socialista. "L'acord és a favor de les persones, dels serveis públics, de garantir la màxima celeritat i de donar un missatge de confiança cap a la ciutadania", ha resumit Nadal.

Des de CiU, Oriol Pujol ha volgut "posar en valor" que un grup com el PSC, el majoritari de l'oposició, s'hagi avingut a negociar fins arribar un acord per evitar l'esmena a la totalitat tot i que inicialment alguns socialistes "van veure en aquesta llei un desmantellament de l'obra de Govern anterior". "Queda clar que és una llei que no va contra ningú", ha sentenciat el president del grup.

Oriol Pujol ha explicat que les negociacions amb el PSC han durat dies, de la mateixa manera que també s'ha estat tractant el paquet òmnibus amb el PPC o ERC. Fins i tot ha reconegut que alguna de els demandes dels socialistes eren compartides amb altres grups i ha avançat que en el tràmit de les lleis "segur que algunes esmenes són coincidents fins i tot amb les que vulgui fer CiU". Amb tot, Pujol ha ressaltat que l'escenificació "solemne" del pacte amb el PSC pretén "deixar constància dels acords que possibiliten la certesa i la garantia de que les lleis es podran tramitar".

Ambdós dirigents s'han felicitat pel resultat de les converses mantingudes els darrers dies al voltant del paquet òmnibus, però han reconegut que en ocasions han estat negociacions dures i amb resultats fruit de la "filigrana parlamentària".

stats