Política 08/04/2013

La Generalitat limitarà el sou dels alcaldes

La nova llei de governs locals fixarà una retribució màxima en funció de la població i la situació econòmica del municipi. L'Ajuntament de Barcelona en quedarà al marge

Efe
2 min
La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, en una compareixença al Parlament / ACN

BarcelonaLa nova reforma local que prepara el Govern suposarà la reducció de mil càrrecs remunerats en els ens municipals i limitarà els sous dels alcaldes, tret del de Barcelona, segons ha explicat la vicepresidenta Joana Ortega. En un esmorzar informatiu del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, la vicepresidenta ha presentat els grans eixos de la nova llei catalana, que el Govern portarà al Parlament, i ha recordat que Catalunya té competències exclusives en aquest àmbit, en un moment en què el govern espanyol també ultima una reforma local.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com ja va apuntar l'ARA, la reforma local, de la qual estarà exempt l'Ajuntament de Barcelona, limitarà el sou dels alcaldes en funció de la població, la situació econòmica de l'ens municipal i les tasques que desenvolupi el receptor del sou públic. La regulació suposarà un desafiament en tota regla al govern espanyol, ja que les franges salarials superaran de llarg els topalls que vol imposar l'Estat amb la llei de pressupostos.

Evitar duplicitats

La nova llei local catalana pretén combatre la duplicitat d'administracions. Estableix, així, que no hi haurà consells comarcals on hi hagi una àrea metropolitana, com és el cas de la capital catalana.

El projecte de llei també preveu que les quatre diputacions passin a ser vegueries −jurisdicció administrativa tradicional catalana−, a l'espera que s'aprovi una altra llei per incrementar el nombre d'aquests ens supramunipals de 4 a 7 −Àmbit Metropolità de Barcelona, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Comarques Centrals, Girona, Ponent i Terres de l'Ebre.

De la llei només estan exclosos per tenir un règim propi el Consell General d'Aran i el municipi de Barcelona.

La vicepresidenta ha estat presentada per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), en un acte al qual han assistit un centenar de persones, entre elles, els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el de Salut, Boi Ruiz, així com l'advocat Miquel Roca i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

Ortega ha defensat que la nova llei és "valenta i ambiciosa" amb els objectius d'"eficiència, sostenibilitat i transparència", i que s'ha negociat durant els últims mesos amb el territori.

Per limitar les retribucions, la llei estipula que a les gerències dels consells comarcals hi hagi càrrecs eventuals assignats per concurs a professionals; amb això s'estima que s'eliminaran 1.034 càrrecs públics remunerats.

També es fomentarà la mancomunitat de serveis i la fusió voluntària de municipis, tal com han sol·licitat recentment Esterri d'Àneu, Alt d'Àneu, la Guingueta i Espot, tots quatre a la comarca del Pallars Sobirà.

Per garantir la sostenibilitat financera dels municipis, el nou ordenament preveu que la Generalitat no pugui delegar serveis si no van acompanyats de recursos necessaris per oferir-los.

Ortega ha subratllat que el Tribunal Constitucional no ha discutit mai la competència exclusiva de la Generalitat en la reforma local, de manera que la nova normativa neix, segons el seu parer, amb "plena seguretat jurídica".

stats