Política
Política 26/01/2011

Joana Ortega: "Si Renfe no dóna un servei com cal, haurem de buscar un altre operador"

La vicepresidenta anuncia que divendres es farà públic el pla d'estabilització de les finances de la Generalitat

Albert Castellví
2 min
Joana Ortega

BarcelonaEl Govern no descarta la possibilitat de buscar una altra companyia que pugui substituir Renfe com a operadora del servei de Rodalies "si no és capaç de donar un servei com Catalunya mereix". Ho ha anunciat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que ha recordat que els treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat "cobren molt menys" però en canvi ofereixen un "servei excel·lent". Ortega considera "inadmissible el comportament que estan tenint alguns maquinistes", i ha comparat aquesta protesta amb la dels controladors aeris del passat mes de desembre, tot i que ha lamentat que la Generalitat no té "les mateixes eines que el govern central" per fer-hi front.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà d'això, Ortega ha explicat que divendres es farà públic el pla d'estabilització de finances de la Generalitat que el conseller Mas-Colell haurà de portar a Madrid, i que recollirà les propostes de retallades de cada conselleria. Ortega ha destacat que el Govern presentarà un pressupost que serà "un 10% menor que el de l'any passat", ha avançat que alguns projectes s'hauran d'endarrerir i que altres s'eliminaran, i ha negat que la reducció del nombre de conselleries i d'alts càrrecs sigui "la xocolata del lloro", ja que, segons la seva opinió, es tracta d'un exemple de la política d'austeritat del Govern. A més, Ortega ha afegit que "el prinicipi d'austeritat s'ha de traslladar a tots els nivells de l'administraició", especialment als ajuntaments, i que "cal verure si és viable que tots els ajuntaments donin una sèrie de serveis que potser són excessius".

p { margin-bottom: 0.21cm; } La vicepresidenta de la Generalitat ha criticat els "incompliments contants" de l'executiu central cap a Catalunya, i ha remarcat que el Govern serà "bel·ligerant" a l'hora d'exigir el compliment dels compromisos adquirits per l'Estat. Sobre les declaracions de Jordi Pujol en favor de la independència de Catalunya, Ortega ha admès que "l'actitud d'hostilitat del govern de l'Estat cap a Catalunya fa créixer" aquest sentiment, però s'ha mostrat convençuda que "l'Estat sap que sense Catalunya no va enlloc". Preguntada sobre la consulta sobiranista que s'ha de celebrar a Barcelona a l'abril, ha assegurat: "No descarto anar a votar". Tot i i això ha avançat que la conselleria no cedirà urnes als organitzadors –a diferència del que havia fet l'anterior titular, Jordi Ausàs– "perquè la llei no ho permet".

stats