DEBAT PRECONGRESSUAL
Política 23/07/2011

Puigcercós acusa CiU d’homologar el PP a Catalunya per preparar-se el terreny a Madrid

El president d’ERC diu al consell nacional que el partit s’ha d’enorgullir del relleu intern que ha forjat, pacífic per primera vegada. El congrés es farà a Girona. El consell nacional triarà el candidat a Madrid el 3 de setembre

M.colomer
3 min

Barcelona“CiU està fent un gran esforç per homologar el PP a Catalunya”. El president d’ERC, Joan Puigcercós, ho ha afirmat aquest matí en una intervenció davant el consell nacional del partit, en què ha considerat que aquesta estratègia de la federació busca aplanar el terreny davant una eventual victòria dels populars a Madrid. Una estratègia que, per Puigcercós, sortirà cara a Catalunya, i més després que el pacte de CiU amb el PP per governar la Diputació de Barcelona hagi deixat en mans dels populars la normalització lingüística, cosa que l’encara president republicà ha considerat un “escarni”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha carregat també contra el president de la Genertalitat, Artur Mas, per la reunió d’ahir amb la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, al Palau de la Generalitat. “Ahir a Palau vam veure la Convergència de dia i la de nit”, ha etzibat, després que Mas rebés “amb tots els honors” Camacho i, en canvi, deixés per a “un segon” del Govern una reunió amb la Plataforma per la Llengua. Ha deplorat el gir de CiU que durant els 7 anys del tripartit “ha estat sobreexcitant” i apujant el llistó en matèria nacional i, en canvi, ha prioritzat acords amb el PP quan ha arribat a Govern.

Primer relleu pacífic

En clau interna, Puigcercós ha posat en valor el fet que per primera vegada els últims anys ERC ha forjat un “relleu endreçat i responsable”, i se n’ha declarat “orgullós”. Per Puigcercós, que finalment hi hagi hagut un acord entre la majoria de famílies internes d’ERC entorn a la candidatura d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, permetrà que el congrés de l’1 d’octubre se centri en les idees. Però no aliè a l’eventual avançament electoral, ha cridat a aprofitar la renovació del partit en benefici ja de les eleccions espanyoles.

En un consell nacional sense el secretari general, Joan Ridao -que ha marxat a primera hora, segons Puigcercós, per compromisos familiars dels que ja havia avisat dies enrere-, Puigcercós ha defensat que la direcció en funcions no es podia desentendre del procés d’eleccions espanyoles per responsabilitat. Així, avui el consell nacional aprovarà el reglament per triar el candidat a Madrid. El reglament preveu que els aspirants a candidat busquin els avals d’ara a l’1 de setembre perquè el consell nacional el voti el 3 de setembre. Qui vulgui presentar candidatura haurà de tenir l’aval d’un 25% del consell nacional (uns 55 consellers nacionals), d’una tercera part de l’executiva o d’un 10% de la militància (750 afiliats). Per ara, només Joan Ridao ha mostrat predisposició a repetir com a cap de llista. Fonts de la nova direcció apuntaven aquest matí que l’escenari desitjable seria que hi hagués un sol candidat, si bé no revelen si es tracta de Ridao. El cert és que els últims dies hi ha hagut un acostament entre el futur president, Oriol Junqueras, i Joan Ridao.

Al consell nacional d’avui també s'ha decidit que el congrés es farà a Girona. S'ha presentat el primer esborrany de ponència política, que enterra l’estratègia del tripartit i aposta per tancar un “cicle” per obrir-ne un de nou on “s’imposa l’estratègia de pactes de geometria variable” per recuperar “centralitat”. La ponència, que ara podran esmenar els consellers nacionals i a partir del setembre tota la militància perquè s’aprovi definitivament l’1 d’octubre, busca consolidar un projecte propi pel partit, situat ideològicament a l’esquerra nacional no dogmàtica i limítrofa amb CiU i PSC, lluny d’equidistàncies i defugint presentar-se només com a oposició als dos principals partits del país, per acabar erigint un tercer espai polític. Si bé la ponència manté el 2014 com a possible data per a una consulta d’independència, fixa la consecució del concert econòmic com a fita a curt termini, ara que CiU el reivindica. Per ERC, el model de pacte fiscal òptim és el que va pactar el conjunt del catalanisme en l’Estatut del Parlament, és a dir, el concert econòmic cooperatiu.

stats