POLÍTICA
Política 08/07/2011

CiU i PP pacten els pressupostos sense foto

Alicia Sánchez-Camacho compareix sola per anunciar l'acord pels pressupostos. Els populars forcen CiU a aprimar les empreses públiques i la política exterior. PSC, ICV i ERC adverteixen de la possible "entrega total" de CiU "als postulats de la dreta"

Redacció
3 min
Alicia Sánchez-Camacho ensenya el pacte signat amb CiU

BarcelonaCiU i PP han segellat aquest divendres el pacte dels pressupostos que inclou una retallada d'un 10% a les empreses públiques i un aprimament de les delegacions catalanes a l'exterior. El document té 8 punts i el podeu llegir íntegrament aquí. L'acord va acompanyat d'un document que marca un full de ruta de la despesa sanitària, encaminat a prioritzar les intervencions quirúrgiques, la racionalització de la despesa farmacèutica i la reordenació de serveis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha presentat l'acord aquest divendres al migdia a la seu del partit. Ha estat un pacte sense foto. O amb la foto de només una de les parts. Una Alicia Sánchez-Camacho que ha lluït somrient el document de l'acord. El PP deixa clar, però, que no són els seus pressupostos. De fet, en la votació dels comptes al Parlament, els populars tant sols s'abstindran. "Donem suport als pressupostos per evitar un escenari d'inestabilitat", ha dit Sánchez-Camacho.

No només no hi ha hagut foto de l'acord, sinó que Artur Mas aquest divendres al matí ni tan sols era a Barcelona. Era a Antena 3, a Madrid, on ha negat rotundament que es tracti d'una "reedició del pacte del Majestic", que va permetre el popular José María Aznar sortir investit del govern espanyol. Mas ha dit que va fer un oferiment per als pressupostos no només al PP, sinó també al PSC i a ERC, dues formacions que van preferir "mirar cap a una altra banda" i no permetre amb la seva abstenció que s'aprovessin els comptes de l'executiu.

El PSC i ERC, en canvi, han assegurat que CiU ha pactat amb el PP "perquè ha volgut". "Ni tan sols hem estat cridats a l'acord", ha dit el cap de l'oposició, el socialista Joaquim Nadal. Els dos antics socis han alertat del possible gir a la dreta de CiU, si continua optant per pactar amb els populars. De fet, Nadal ja ha posat nom al pacte. "El pacte del Palau", n'ha dit, i ha vaticinat que "segurament" l'acord anirà "més enllà" dels pressupostos, cosa que significarà l'"entrega total" de CiU "als postulats de la dreta".

Des d'ICV, Joan Herrera, ha anat més enllà i ha batejat l'acord com el "pacte de la vergonya". El president del grup parlamentari dels ecosocialistes ha recriminat a CiU que pacti amb el partit que "menysprea i recull signatures contra l'autogovern i que combat la llengua" gairebé un any després de la manifestació del 10 de juliol contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit a CiU que tenia altres opcions de pacte, tot i que també ha deixat clar que li haurien sortit molt més cares. "Si hi ha ha hagut acord és perquè hi ha voluntat política d'anar de la mà. Tenia possibilitat de buscar l'acord amb ERC", ha assegurat.

ERC i PSC tenen mig embastat l'acord per aprovar la llei òmnibus, dividida en quatre i matisada en alguns aspectes per afavorir el pacte. Nadal ha advertit a Mas que "la multilateralitat dels pactes té un límit, i CiU haurà de decidir". "CiU haurà d'explicar per què decideix pactar amb uns i no altres temes com la política econòmica, educativa, sanitària o formacional". "Haurà de decidir amb quin nervi nacional tractarà CiU tots aquests temes i amb qui", ha conclòs.

stats