POLÍTICA
Política 05/08/2012

Convergència avisa: "O pacte fiscal o independència"

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, adverteix que aquesta és l'última oportunitat que té Espanya per demostrar que li interessa Catalunya per alguna cosa més que pels diners

Efe
3 min
Pujol, Mas i Rull, en una imatge de l'últim congrés de CDC. P. MATEOS / ACN

Barcelona"El dilema està servit: o hi ha pacte fiscal o es comença la via cap a l'Estat propi. O pacte fiscal o independència". Ras i curt. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha advertit el govern espanyol que aquesta és l'última oportunitat de "pacte" que té Espanya amb Catalunya, en al·lusió al model de concert econòmic aprovat pel Parlament el passat 25 de juliol, amb els vots de CiU, ICV-EUiA, ERC i l'aval parcial de PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Efe, Rull ha considerat que aquesta negociació representa per a Espanya "una gran oportunitat per demostrar que Catalunya no li interessa només pels diners", ja que fins ara hi ha la sensació que es busca l'"asfíxia econòmica i financera premeditada" dels catalans. El cert, però, és que l'estat espanyol ha demostrat fins ara que no té cap intenció de prioritzar la negociació del pacte fiscal amb el pretext que ara l'important és que Espanya surti del forat econòmic en què es troba. El cop de porta que han donat fins ara diversos dirigents del govern espanyol i del PP al pacte fiscal "no ha estat un bon inici de les negociacions", però tot i així el govern de CiU vol seure a parlar "per veure si és possible un marge d'acord".

Legitimació de la via sobiranista

En cas que el president de la Generalitat, Artur Mas, es trobi amb "un 'no' rotund" de Rajoy, Rull ha advertit que "Catalunya està legitimada per obrir altres vies", que conduirien inevitablement a l'Estat propi: "El debat del pacte fiscal, com ja va avisar el secretari general de CDC, Oriol Pujol, és l'última estació coneguda en les relacions entre Catalunya i Espanya", ha remarcat.

Rull ha reconegut que en els últims temps, després que el Tribunal Constitucional hagi retallat un Estatut ratificat pel poble de Catalunya i després del tracte dispensat per PP i PSOE a les reivindicacions catalanes, el "nacionalisme majoritari" que encarna CiU ha experimentat un "canvi de cultura política i d'estratègia". Segons Rull, "l'actitud del catalanisme ha canviat respecte a la de fa 10, 20 o 30 anys, a causa de la incapacitat manifesta de l'estat espanyol per entendre Catalunya".

Si fa uns anys hauria estat impensable escoltar per boca d'un dirigent de CiU un pronunciament oficial a favor de la variant independentista, des del congrés que va celebrar CDC el març passat aquesta alternativa s'ha anat consolidant com a l'horitzó nacional a què aspiren els convergents. Ja en el congrés del partit que presideix Artur Mas es va acordar fixar com a objectiu la construcció d'un Estat propi, però a més dins de la ponència política es va incloure un passatge molt explícit que llavors va passar desapercebut per a l'opinió pública. "La denegació per part del govern espanyol del pacte fiscal seria la condició necessària i suficient per convocar un referèndum d'autodeterminació", assenyala un punt del text.

Eleccions plebiscitàries per a una declaració unilateral d'independència

El projecte de llei de consultes populars que està tramitant el Parlament pot ser una eina per complir aquest propòsit, tot i que Rull considera altres possibles fórmules perquè Catalunya es pronunciï sobre el seu futur col·lectiu. Una d'aquestes alternatives seria convocar unes "eleccions amb caràcter plebiscitari", en què les diferents forces polítiques acudirien amb un programa electoral clarament definit sobre un Estat propi per a Catalunya: si les formacions defensores de la independència obtinguessin una majoria molt àmplia, el Parlament català podria declarar directament la separació d'Espanya.

stats