Política 21/06/2012

El Congrés aprova el pacte fiscal europeu que limita el dèficit al 0,5%

El suport del PSOE s'ha forjat minuts abans de la votació

Efe
1 min

MadridEl Congrés ha aprovat aquest dijous el pacte fiscal europeu, amb el suport del PP, PSOE, CiU, PNB, UPyD i UPN que recull, entre altres punts, l'obligació als països de la Unió Europea de complir amb l'anomenada "regla d'or", que té per objectiu limitar el dèficit estructural anual al 0,5% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El suport del PSOE s'ha forjat minuts abans de la votació. Els socialistes han acordat amb el PP la presentació d'una proposició no de llei que es debatrà dimarts i que inclou les peticions dels socialistes sobre creixement, aspecte que consideren que no està recollit en el pacte. Ja durant la defensa del tractat en el ple, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, havia demanat el suport del PSOE al tractat per no donar una imatge de divisió que suposaria un flac favor per a l'economia espanyola i llançaria un missatge feble i erroni a la UE.

El tractat apunta que els països puguin sol·licitar sancions financeres directament al Tribunal de Justícia de la UE per països que no traslladin el sostre de despesa correctament a la seva normativa. Les multes podran ascendir, en última instància i com a màxim, al 0,1% del PIB i els fons que es recaptin s'han d'ingressar al Mecanisme Europeu d'Estabilitat o fons permanent (Mede) o al pressupost de la UE.

El pacte vincula a partir l'1 de març del 2013 la concessió de rescats a països a la ratificació del pacte fiscal.

stats