FINANCES PÚBLIQUES
Política 31/12/2014

La paga extra, per decret

El Govern anima ERC a validar els comptes com a garantia per als funcionaris i restableix el sou als interins

Laia Vicens
3 min

BarcelonaUna mesura urgent i “excepcional” per restablir la paga extraordinària al personal públic de la Generalitat i el 15% de la jornada i, per tant, del sou dels interins. L’eliminació de la paga extra va materialitzar-se el 2012, quan el govern de Mariano Rajoy va anunciar la supressió de la doble retribució de Nadal. La Generalitat, però, va allargar la retallada dos anys més. Fins ahir. El Govern supeditava la recuperació de la paga extra a l’aprovació dels pressupostos i, tot i que no té garantit el suport d’ERC per donar llum verda als comptes, l’executiu va anunciar una fórmula per restituir la paga el 2015, un any en què hi haurà eleccions municipals, generals i, potser, comicis plebiscitaris, ara sense data.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesura provisional del Govern és un decret llei que “permet transitar” des de l’1 de gener fins al dia que s’aprovin els pressupostos -si s’aproven- amb la “màxima garantia”. En la roda de premsa després de l’última reunió de l’any del Govern, el portaveu de l’executiu, Francesc Homs, va detallar la fórmula. Com que el Parlament no ha aprovat els comptes per a l’any que ve, s’establirà una pròrroga tècnica a partir de demà. Això suposa continuar -almenys temporalment- amb els pressupostos del 2014, de manera que si el decret llei no s’hagués aprovat es continuaria amb l’anul·lació d’una paga extra. El decret llei permet “deixar sense efecte” la part del pressupost del 2014 que concretava l’eliminació de la paga extraordinària i la retallada als interins, independentment de si s’aproven o es prorroguen definitivament els comptes. “El nostre compromís és poder fer-ho efectiu igualment”, va afirmar Homs.

L’advertència als republicans

Ara bé, Homs ja va deixar clar que només l’aprovació dels comptes que va presentar el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, “garanteix al cert per cent” la recuperació de la paga doble. El motiu que va esgrimir Homs és que, si s’aproven els pressupostos, el pagament de la paga doble queda “consolidat com a compromís de despesa”, de manera que té un ordre de pagament, “en què la nòmina és a dalt de tot sempre”. En canvi, si això no està establert als pressupostos, l’ordre no necessàriament és el mateix.

Amb aquesta advertència, el Govern manté la pressió sobre ERC, que continua sense aclarir si donarà o no suport als pressupostos presentats per Mas-Colell. L’executiu de CiU ja va apuntar en un informe recent que no hi ha garanties plenes de recuperar la paga extra si no s’aproven els pressupostos, mentre que ERC argumentava que fins i tot amb una pròrroga es podria tirar enrere la tisorada, a través d’una ampliació de crèdit.

Però el debat pressupostari no s’escapa del debat sobre les plebiscitàries. Els republicans insisteixen a vincular el seu suport als comptes del Govern al fet que s’avancin les eleccions, de manera que consideren que si es donés llum verda als pressupostos es retardaria el calendari electoral. Oriol Junqueras va insistir a prioritzar els comicis. El conseller, però, va avisar els republicans que si volen tenir la “certesa absoluta” que els empleats públics cobrin la paga extra, “es necessiten pressupostos”, perquè “les garanties jurídiques no són les mateixes” amb el decret d’ahir o amb uns comptes aprovats pel Parlament. També va afirmar que el suport als comptes no només beneficiaria els funcionaris, sinó que, al seu parer, serviria per “consolidar inversions o per a la contractació de nou personal”.

Aquest decret no es pot implementar mitjançant la normativa reglamentària i haurà de ser aprovat a la cambra catalana perquè sigui una norma amb rang de llei. Homs es va mostrar “convençut” que cap partit s’hi oposarà. De fet, tots els grups de l’oposició havien demanat que es retornés la paga extraordinària. Amb aquesta iniciativa, segons Homs, el Govern “és coherent i compleix amb el compromís” d’acabar amb les retallades salarials que va haver d’aplicar com a conseqüència de l’estretor financera que ha patit en els últims tres anys. En els pressupostos que va presentar el conseller d’Economia per al 2015, el Govern preveu destinar 607 milions d’euros entre tornar la paga extraordinària del 2015 als 210.000 empleats públics i restablir el sou dels 6.500 interins.

“Com una moneda de canvi”

Hores després de l’anunci del Govern, la UGT a Catalunya va denunciar, a través d’un comunicat, que es facin servir els treballadors públics “com una moneda de canvi del joc polític”. Reclamen als partits que obrin un calendari de negociació per aconseguir “blindar les retribucions” dels funcionaris i que se’ls retornin les pagues dels últims tres anys. Tampoc Ciutadans es refia de les intencions del Govern. La portaveu del partit al Parlament, Carina Mejías, va acusar Homs d’“enganyar” els funcionaris i d’“utilitzar-los” per pressionar ERC.

stats