Política 09/07/2013

"Em remeto al comunicat del partit": el PP es blinda per no parlar del cas Bárcenas

El partit diu en un comunicat de 14 línies que no sap res dels originals de la llibreta de l'extresorer pubicats per 'El Mundo'. De Guindos garanteix l'estabilitat del govern espanyol i Soria posaria la mà al foc per Rajoy

Ara
4 min

Barcelona"Em remeto al comunicat del partit". No calen més explicacions. Les 14 ratlles de la nota de premsa que el PP ha enviat aquest dimarts a primera hora són resposta suficient, diu la direcció del partit, a la publicació del primer paper original de la llibreta de l'extresorer Luis Bárcenas, que provaria la comptabilitat B al partit i els sous en negre a la cúpula. El PP ha blindat els líders del partit i ha evitat que fessin declaracions públiques. Rajoy no tenia actes públics, tampoc la secretària general María Dolores de Cospedal, que ahir va dir que les confessions de Bárcenas són "un disbarat monumental" i que "les mentides no es documenten". El cap del Gabinet del president espanyol, Jorge Moragas, s'ha limitat a remetre's al comunicat del partit. "Crec que és molt clar i allà hi ha tot el que es podria comentar", ha dit als passadissos del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat, el PP nega tenir res a veure amb els papers de Bárcenas. "Davant la publicació en un mitjà de comunicació d'uns apunts manuscrits suposadament relacionats amb la comptabilitat d'aquesta formació política, el Partit Popular reitera que no té constància aquestes anotacions i el seu contingut, i no la reconeix, en cap cas, com a comptabilitat d'aquesta formació política", diu el text de 14 línies.

Davant aquest mutisme, al llarg del dia, alguns ministres de Rajoy que tenien actes públics, no han tingut més remei que entomar la situació i sortir-se'n com han pogut. No ha estat el cas de la titular de Sanitat, Ana Mato, que ha evitat a última hora contestar les preguntes dels assistents al seu col·loqui dels cursos d'estiu de la Universitat Complutense a El Escorial, tal com explica 'El Mundo'.

De Guindos: "Ahir la borsa va pujar i avui torna a pujar"

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha atès els mitjans de bon matí des de Brussel·les quan entrava a la reunió dels ministres d'Economia de la UE. El titular d'Economia s'ha aferrat als mercats financers. "Ahir la borsa va pujar i avui torna a pujar [...]. Això posa de manifest la confiança dels mercats en Espanya i en l'estabilitat política d'Espanya", ha dit.

Margallo: És "obvi" que no afavoreix

Margallo ha assistit a un esmorzar informatiu d'Europa Press i, a preguntes dels assistents, ha admès que el cas Bárcenas "no afavoreix" la marca Espanya. Ha reconegut fins i tot que ho troba "obvi" que no l'afavoreix. Cap dels ministres que eren entre el públic ha volgut fer declaracions. I n'hi havia cinc: Mato, Gallardón, Fernández Díaz, Wert i Soria.

Soria posaria "absolutament" la mà al foc per Rajoy

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha hagut de respondre més tard, però, sobre el cas, en un acte amb el sector turístic. A la pregunta de si posaria la mà al foc pel president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que "absolutament". "I per tant hem de deixar aquesta qüestió en mans de la justícia", ha afegit.

Gallardón demana confiança amb els òrgans judicials

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, també s'ha referit al cas, abordat per la premsa en unes jornades a Valladolid. Ha demanat "confiança" i "respecte" als òrgans juficials, tant als jutges com als fiscals.

La "bomba" de Bárcenas

El diari 'El Mundo' publica aquest dimarts papers originals de la comptabilitat B del Partit Popular. El director del diari, Pedro J. Ramírez, ha informat que ahir mateix va lliurar a l'Audiència Nacional un full escrit a mà per les dues cares arrencat d'un quadern, en què "es poden apreciar diversos moviments comptables", segons detalla el diari. Fonts judicials han confirmat a EFE que ahir a la tarda Ramírez va registrar documentació relativa al cas, però no van precisar quins papers eren. L'editorial d''El Mundo' constata avui: "Ja ningú podrà dir que són només fotocòpies". El manuscrit lliurat és el primer original que s'ha posat a disposició del jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Gürtel, i, en una peça separada, la suposada comptabilitat B al PP. De fet, el full arrencat de la llibreta publicat aquest dimarts per 'El Mundo' formen part dels papers que 'El País' va publicar el 31 de gener i que, segons recorda avui 'El País', la justícia ja havia validat. La diferència és que en aquest cas és un full original –les anotacions es veuen en color blau– i no pas fotocòpies de la llibreta de l'extresorer.

Els originals de Bárcenas mostren el pagament de sobresous a Mariano Rajoy els anys 1997, 1998 i 1999, quan era ministre d'Aznar. Aquestes percepcions haurien vulnerat la llei d'incompatibilitats del 1995, que prohibia qualsevol ingrés extra, públic o privat als membres del govern espanyol. Segons la comptabilitat de l'extresorer, també van cobrar sobresous de forma il·legal el llavors secretari general del PP, Francisco Álvarez-Cascos; Rodrigo Rato, vicepresident econòmic; Jaime Mayor Oreja, ministre de l'Interior, i Javier Arenas, titular de Treball.

L'extresorer del PP va descriure diumenge passat a 'El Mundo' el finançament il·legal del PP i els seus contactes amb Rajoy. "Bárcenas em va explicar que el que s'ha publicat fins ara no és si no una petita part de la documentació que es troba al seu poder". Aquest és un dels fragments de l'article 'Quatre hores amb Bárcenas', signat pel director del diari, Pedro J. Ramírez. Assegura que l'extresorer del PP –que resta en presó provisional des del 27 de juny– li va explicar que si es fes pública la documentació que té sobre el finançament irregular del PP, els sobresous en negre a alts dirigents del partit i altra informació molt compromesa podria fer "caure el govern" de Mariano Rajoy.

stats