Política 23/03/2011

El parlament català es proposa flexibilitzar la legislació hipotecària

Zapatero, ha assegurat avui al Congrés i en resposta a una pregunta del portaveu d'ERC en la Cambra Baixa, Joan Ridao, que la dació en pagament posaria en perill la solvència del sistema financer espanyol

Redacció
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El Parlament de Catalunya ha acordat avui que es tramitin les proposicions de llei presentades per ICV-EUiA, ERC i Ciutadans, per traslladar al Congrés l'aprovació dels canvis legals necessaris perquè es pugui cancel·lar una hipoteca amb el retorn de l'habitatge. Aquest acord ha estat possible després que el grup parlamentari de CiU retirés ahir les esmenes a la totalitat que havia presentat a les tres proposicions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En paral·lel a aquests tràmits parlamentaris, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat avui al Congrés i en resposta a una pregunta del portaveu d'ERC en la Cambra Baixa, Joan Ridao, que la dació en pagament posaria en perill la solvència del sistema financer espanyol, encara que ha anunciat la creació d'una subcomissió per debatre'l.

Ja en ple debat en l'hemicicle català, la diputada de CiU al Parlament Meritxell Roigé ha compartit la preocupació per "la gravetat de l'estat de la situació" i ha fet una crida a la resta de grups perquè no "facin demagògia ni creïn falses expectatives" a la ciutadania.

Roigé ha remarcat que el que es debat avui al Parlament "no tindrà un efecte a curt termini i no solucionarà els problemes dels ciutadans a dia d'avui".

La diputada de CiU ha indicat "la necessitat de dur a terme una modificació legislativa", però ha recordat que és el govern de l'Estat el competent en aquest àmbit.

També Roigé ha dit que la màxima prioritat del Govern a dia d'avui se centra en "l'atenció a les famílies que estan perdent l'habitatge" per resoldre els problemes que es derivin d'això, i ha anunciat el compromís de l'executiu en "iniciar la mediació entre les entitats financeres i els hipotecats".

De la mateixa manera, el diputat del PSC Roberto Labandera ha indicat que l'aprovació de la dació "no solucionaria el problema bàsic de les persones que han estat desnonades des del 2007 fins al dia d'avui", encara que s'ha mostrat favorable a modificar la llei.

Per part del PPC, Maria de Llanos de Luna s'ha mostrat a favor d'un "debat responsable" que no pot deixar al marge l'impacte que tindrien les reformes sobre el sistema financer espanyol.

"No cal perjudicar els hipotecats, però s'ha de tenir en compte el citat equilibri", ha afegit la diputada popular, en una línia semblant a l'expressada aquest matí pel president Zapatero.

De la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha manifestat que per al seu grup "la dació en pagament no és una mesura suficient", ja que les famílies perden d'igual manera l'habitatge incomplint així "un dret constitucional i el que marca l'Estatut", és a dir, el dret a l'habitatge.

Alfons López Tena, per part de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), ha acusat CiU, PSC i PP d'aprovar al Parlament una cosa que després no aprova al Congrés, mentre que Joan Laporta, com a diputat no adscrit, s'ha mostrat a favor de la mesura.

Per a ICV-EUiA, s'han d'aplicar "mesures de segona oportunitat", que permetin a les famílies "negociar una opció de contracte de lloguer amb opció de compra o lloguer vitalici" perquè les esmentades famílies no perdin l'habitatge.

ERC i Ciutadans han coincidit en la seva proposta de modificació de la Llei d'enjudiciament civil perquè el lliurament de l'habitatge sigui una mesura suficient per liquidar la hipoteca.

stats