Política 25/07/2014

Tots els partits menys ICV-EUiA signen una declaració per demanar un alto el foc entre Israel i Palestina

El text reclama que s'aturi l'ofensiva de l'exèrcit israelià i els atacs dels grups armats palestins sobre Israel

Ara
2 min
El Parlament aprova amb 87 vots a favor demanar al Congrés la competència del referèndum / XAVIER BERTRAL

BarcelonaTots els grups menys ICV-EUiA han signat una declaració del Parlament que demana "aturar l'ofensiva de l'exèrcit israelià sobre Gaza, així com els atacs dels grups armats palestins sobre Israel". CiU, ERC, PSC, PPC, C's i CUP fan una crida a la "resolució negociada" del conflicte, un acord que "ha de garantir el compliment de les resolucions de les Nacions Unides, el respecte dels drets humans i una sortida al bloqueig de Gaza".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ecosocialistes critiquen el Parlament es mantingui "neutral" sobre una situació que "no és equidistant", i demanen que "es diguin les coses pel seu nom". "El que l'exèrcit comet sobre Gaza no és una ofensiva, sinó una massacre", han dit.

"Atesa la conjuntura d'escalada de violència al Pròxim Orient", el text acordat reclama un "alto al foc immediat que permeti restaurar la calma, cobrir les urgències humanitàries i reprendre les negociacions". La declaració subratlla que el Parlament respecta les conclusions de la sessió especial del Consell de Drets Humans de l'ONU sobre les violacions de drets humans i del dret humanitari.

CiU ha criticat ja el "tacticisme" d'ICV-EUiA per no haver signat aquesta declaració, però fonts ecosocialistes han argumentat a l'ACN que els parlaments i els governs "no poden mantenir-se neutrals davant d'una situació que no és equidistant", i han recordat que declaracions neutrals de la comunitat internacional "en cap moment han refrenat la violència per part de l'exèrcit d'Israel cap al poble palestí, ans al contrari".

També demanen que es diguin les coses pel seu nom. "L'escalada de violència no té lloc al Pròxim Orient, sinó a Palestina, i el que l'exèrcit comet sobre Gaza no és una ofensiva, sinó una massacre", insisteixen des d'ICV-EUiA.

A més, lamenten les formes a l'hora de negociar aquesta declaració i es queixen que van rebre el text cinc minuts abans d'acabar el ple.

stats