PROPOSTA D'ÒMNIUM
Política 12/07/2011

Els partits miren de reüll el desafiament d'Òmnium per assolir la independència fiscal

PSC, PP, ICV-EUiA, i C's es mostren contraris a la possibilitat d'utilitzar l'objecció fiscal com a mesura de pressió. ERC i SI en podrien parlar però són prudents. CiU nega contradiccions entre el partit i el Govern i insisteix que negociarà amb Madrid. C's acusa Muriel Casals i Oriol Pujol de promoure "l'evasió fiscal"

Efe / Redacció
2 min
L'acte de celebració del 50è aniversari d'Òmnium Cultural / SCOTT CHASSEROT

BarcelonaEl PSC, el PP, ICV-EUiA i Ciutadans s'han desmarcat avui de la proposta d'Òmnium Cultural de promoure la insubmissió fiscal si l'Estat "no permet avançar" cap a la independència fiscal de Catalunya, mentre que ERC i Solidaritat Catalana no tanquen la porta a aquest plantejament en el futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La idea llançada per aquesta entitat cultural en l'acte de commemoració del seu 50è aniversari ha suscitat reaccions molt diverses entre l'oposició, que han subratllat les "contradiccions" evidenciades avui entre CiU i el Govern sobre aquest assumpte.

El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha evitat polemitzar amb Òmnium Cultural i ha demanat que es deixi treballar la comissió que estudia com millorar el finançament de Catalunya abans de plantejar "altres coses" que poden ser una "resposta poc convenient a les necessitats reals del país".

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha denunciat el perfil "partidista" que "cada vegada més veu" a Òmnium Cultural i el seu "marcat accent independentista", i ha acusat la seva presidenta, Muriel Casals, de defensar posicions "intransigents".

El vicepresident del grup d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, s'ha limitat a remarcar que Catalunya ha triar propostes que generin "àmplies majories", com ara la conveniència de millorar el seu sistema de finançament.

En nom d'ERC, el seu portaveu parlamentària, Anna Simó, ha afirmat que si l'Estat tanca la porta a aplicar a Catalunya el concert econòmic, es podran estudiar "accions importants" en la línia que planteja Òmnium Cultural, encara que ha exigit que tinguin sempre l'aval del Govern.

Solidaritat Catalana per la Independència s'ha mostrat "oberta" a la insubmissió fiscal que planteja per Òmnium Cultural, mentre que el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat "derogar" els convenis de la Generalitat amb Òmnium perquè entén que aquesta entitat cultural comet un "frau de llei" en usar diners públics per fer "crides a la insubmissió fiscal".

De fet, Rivera, a través de Twitter, ha estat tot el dia acusant Muriel Casals i fins i tot Oriol Pujol –que ha dit que es podria estudiar la mesura tot i que està convençut que no caldrà perquè creu que d'aquí a quatre anys ja hi haurà pacte fiscal– de promoure "l'evasió" fiscal, una terminologia que ni Òmnium ni CiU ha utilitzat.

El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha negat contradiccions entre CiU i el Govern sobre la postura d'Òmnium Cultural i ha insistit que "totes les energies" de l'executiu català estan centrades a aconseguir l'anomenat pacte fiscal amb l'Estat.

stats