Política 19/04/2016

Les esquerres i els independentistes fan pinya al Congrés per reduir l'edat de vot als 16 anys

PSOE, Podem i Democràcia i Llibertat avalen una proposició de llei d'ERC per modificar la llei electoral. PP i C's la rebutgen i el PNB s'absté

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Els diputats d'ERC al congrés han exhibit unes pancartes de les JERC al Congrés que reclamen el vot a partir dels 16 anys. ERC

MadridPrimer pas del Congrés per ampliar el dret de vot als 16 anys. El PSOE, Podem, Democràcia i Llibertat, IU, Bildu i Coalició Canària han decidit avalar una proposició de llei d'Esquerra per modificar la llei electoral i que els joves de 16 i 17 anys també puguin votar. Els partits d'esquerres i independentistes tornen a fer pinya així a la cambra baixa –ja va passar fa dues setmanes amb la moció per paralitzar el calendari de la llei Wert– amb una proposta que acabarà sent simbòlica si finalment no hi ha investidura i es convoquen eleccions anticipades. PP i Ciutadans hi han votat en contra. Els nacionalistes bascos consideren que no és hora d'obrir aquest debat i per això s'han abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat de defensar la proposta ha estat el portaveu adjunt al Congrés, Gabriel Rufián, que ha esgrimit la necessitat "d'ampliar la democràcia d'aquest país". "Estem davant d'una de les generacions més contestatàries, encara que a vostès els agradaria que coneguessin abans Belén Esteban que Durruti", ha assenyalat el portaveu d'ERC, i ha recordat que si tens 16 anys l'Estat et demana responsabilitats penals, laborals i tributàries, fins i tot et permet casar-te, però que no permet votar perquè alguns sectors tenen "por".

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha presentat la proposició de llei a l'hemicicle. EFE

El PSOE ha secundat la proposta d'ERC, però s'ha desmarcat de les formes de Rufián, que ha carregat contra la precarietat laboral dels joves per culpa, segons el seu punt de vista, de les reformes laborals del PP i del PSOE. "Rebaixar l'edat per al vot estimula la participació dels joves en la política", ha assenyalat la diputada socialista María González Veracruz, que ha recordat que els mateixos arguments que s'utilitzaven en contra del sufragi de les dones ara es fan servir en contra del vot als 16 i 17 anys.

Aquest mateix argument ha esgrimit Podem. El portaveu del partit lila al Congrés, Íñigo Errejón, ha assenyalat que estem davant d'una reforma "molt necessària perquè bona part dels espanyols d'aquesta franja d'edat van ser protagonistes d'un enorme terratrèmol per canviar les institucions des del 15 de maig del 2011". Jaume Moya, diputat d'En Comú Podem, ha estès la mà a ERC. "En el camí de la justícia social, de la reforma democràtica i la lluita pels drets civils i polítics ens trobarem", ha dit, i ha acabat la seva intervenció amb un "visca la revolució".

PP i C's, oberts a la reforma electoral

La proposta d'ERC és la primera que fa un pas per obrir el meló d'una reforma de la llei electoral aquesta legislatura. Tant PP com C's s'han mostrat partidaris de fer aquest pas, però han tancat la porta a permetre el vot als 16 anys. El partit taronja ja ho va fer en el seu moment al Parlament en contra d'obrir la consulta del 9-N als més joves, i avui s'ha mostrat igual de ferm. "Senyor Rufián, per a vostès el vot és una arma carregada d'odi i de rancor", ha dit el diputat Ignacio Prendes, que sí que ha defensat modificar la llei electoral perquè cada vot valgui igual arreu del territori i acabar amb la llei d'Hondt.

El PP ha retret a ERC, PSOE i Podem que facin "electoralisme" perquè van carregar contra ells quan van proposar l'últim trimestre del 2015 modificar la llei electoral a nivell municipal. Els populars consideren una "absoluta irresponsabilitat" permetre votar als més joves quan la Constitució estableix la majoria d'edat als 18 anys.

stats