Política 22/10/2016

Els partits independentistes i els 'comuns' porten als ajuntaments mocions de suport al referèndum

Els seus més de 6.000 regidors garanteixen que es debatin en la immensa majoria de municipis

Europa Press
2 min
Una urna electoral

BarcelonaEl PDECat, ERC, la CUP, Demòcrates i Catalunya Sí que es Pot portaran les pròximes setmanes a tots els ajuntaments catalans on tenen representació mocions de suport a la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Segons els escrits de les diferents mocions, cada partit ha dissenyat el seu propi text, que després ha distribuït entre els diferents grups municipals. Així, es pretén involucrar el món local en la defensa d'una consulta que ja té l'aval del Parlament i del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tenint en compte que entre tots aquests partits sumen uns 6.000 regidors, la moció es debatrà gairebé en tots els municipis catalans. De fet, en un ajuntament com el de Barcelona es podrien debatre cinc textos diferents amb el mateix objectiu: la defensa d'un referèndum.

  • PDECat: el text del PDECat manifesta la voluntat de fer "un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya el setembre del 2017 amb una pregunta clara i una resposta binària", tal com es va aprovar durant el debat de política general.
  • ERC: inclou que els municipis impulsaran debats constituents des de l'àmbit local promovent la participació de la societat civil i facilitaran "els recursos i els espais propis necessaris per al correcte desenvolupament del debat ciutadà".
  • Demòcrates: compromet els ajuntaments a crear "espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència dels arguments i prioritats dels partidaris del 'sí' i el 'no' a la independència en igualtat de condicions".
  • CUP: està treballant una moció en la mateixa línia.
  • Catalunya Sí que es Pot: marca més distància amb els altres textos, perquè no el volen unilateral ni avalen majoritàriament l'aposta per la independència. Així, el text estableix que els ajuntaments es comprometen a treballar per un referèndum amb les màximes garanties que "busqui el reconeixement previ de la UE i de la comunitat internacional" perquè la consulta tingui efectes jurídics i polítics. La moció dels 'comuns' recull que els municipis insten el Govern a "estendre a tot l'estat espanyol la idea que la sortida al conflicte actual és la celebració d'un referèndum".

Les mocions del PDECat i de CSQP comparteixen el fet d'informar l'Estat: els primers insten els ajuntaments a comunicar l'aprovació de la moció al govern espanyol, mentre que els segons demanen que es comuniqui al Congrés i al Senat.

L'impuls de la moció arriba en ple pols entre la Delegació del govern espanyol a Catalunya i 58 ajuntaments catalans que van obrir les portes el 12 d'octubre malgrat que era el Dia de la Hispanitat.

stats