1 ANY DEL 10-J, 50 ANYS D'ÒMNIUM
Política 06/07/2011

#passiopelpais, 1 any del 10-J, 50 anys d'Òmnium

Joves d'Òmnium Cultural discuteixen apassionadament sobre la llengua, la cultura i la política en una sessió enregistrada per Joel Joan en un bar de Gràcia. Un debat sobre el futur i sobre cap on hem d'anar vist per les noves generacions. Just quan es compleix un any de la gran manifestació del 10 de juliol de 2010 i el 50è aniversari de la fundació de l'entitat, l'11 de juliol de 1961

Redacció
2 min

BarcelonaHeu anat mai a recollir la flama del Canigó per Sant Joan? Els catalans del Principat s'han de sentir seva la festa de Moros i Cristians d'Alcoi, com a part dels Països Catalans? La cultura com a eix de construcció nacional és el tema del primer vídeo de la trilogia #passiopelpais, dirigida per Joel Joan –amb la realització tècnica de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Òmnium Cultural llança la sèrie aquest dimecres a través de l'ARA, amb motiu del primer aniversari de la manifestació del 10-J i els 50 anys de la fundació de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous i aquest divendres es faran públics el segon i el tercer vídeo, sobre llengua i país. Tots tres mostren una part d'un col·loqui informal de joves d'Òmnium reunits en un bar de Gràcia, La Terreta, per posar a prova la seva #passiopelpais i els seus arguments.

La campanya fa dies que s'insinua a Twitter, amb el llançament del hashtag #passiopelpais.

Els vídeos els protagonitzen joves, que no són actors, propers a Òmnium Cultural. Són en Lluc, l'Helena, la Lídia, l'Aziz, en Roger i la Sandra.

En la discussió, apareixen qüestions com l'ús social del català, l'oficialitat del català com a llengua única, el reconeixement o no de determinats esdeveniments culturals del país, la necessitat de potenciar la cultura popular enfront de l'alta cultura, la manifestació del 10 de juliol o la independència del país.

L'objectiu de la sèrie és demostrar que "la gent jove també s'interessa pels temes col·lectius i no es mostren indiferents al que passa al seu voltant", expliquen els portaveus de l'entitat. Aquest dimarts, els bloguers més actius del país han assistit al primer visionat dels vídeos. Entre ells hi havia Guillem Carbonell, cap de comunitats de l'ARA.

Una versió més àmplia dels vídeos es projectarà en l'acte que Òmnium Cutural farà l'11 de juliol, dilluns vinent, a l'Auditori de Barcelona per celebrar els 50 anys de la fundació de l'entitat, l'11 de juliol de 1961. La presidenta, Muriel Casal, llegirà una declaració que tindrà molt present la situació política actual, un any després de la manifestació posterior a la sentència del TC sobre l'Estatut, que va col·lapsar Barcelona el 10 de juliol de 2010.

stats