POLÍTICA
Política 04/05/2012

CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA convoquen una junta de portaveus extraodinària per portar el rescat de peatges al Congrés

La proposta ja va arribar a la cambra baixa el desembre del 2008 però va caducar perquè es va acabar la legislatura

Acn
1 min

BarcelonaEls grups parlamentaris de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA han registrat aquest divendres al Parlament una petició perquè es reuneixi la junta de portaveus de manera extraordinària. La intenció és incloure en el pròxim ple la votació sobre la proposició de llei del fons de rescat de peatges i així poder portar-la al més aviat possible al Congrés dels Diputats. De fet, aquesta mateixa proposta ja va ser aprovada pel Parlament per unanimitat el novembre del 2004, i el desembre del 2008 va ser admesa a tràmit per la cambra baixa però no es va acabar fent la votació final, ja que en el procés de les esmenes parcials es va acabar la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que es tornarà a enviar al Congrés demana crear a través d'una llei un fons estatal per dotar de recursos els programes que facin efectius l'homogeneïtzació i el rescat selectiu dels peatges, així com subvencionar els usuaris habituals de les autopistes. Un fons que, segons el text de la proposició de llei que va aprovar el Parlament, es nodriria de les aportacions de l'Estat i de la mateixa comunitat autònoma. De tal manera que l'Estat hi destinaria el que recapta de les empreses concessionàries amb l'impost de societats i l'IVA i, per la seva banda, les comunitats autònomes aportarien els recursos procedents dels impostos autonòmics que paguen aquestes empreses.

A més, la proposició també contemplava que s'afegirien al fons les donacions anuals que els pressupostos tant estatals com autonòmics establissin i d'altres recursos provinents de concessionàries. El repartiment territorial d'aquest fons s'hauria de fer d'acord amb el pes de la recaptació en cada comunitat respecte al conjunt de l'Estat.

stats