Política 20/09/2017

La Puerta del Sol de Madrid es bolca en suport a l'1-O: "Votarem!"

Una vintena de manifestants d'ultradreta contraprogramen una concentració: "Puigdemont a la presó"

Ot Serra
2 min
La plaça del Sol de Madrid es bolca en suport a l'1-O: "Votarem!"

MadridLa plataforma Madrilenys pel Dret a Decidir ha aconseguit aplegar més de 900 madrilenys a favor del referèndum de l'1 d'octubre. Després que diumenge passat omplissin el Teatro del Barrio de Lavapiés i s'haguessin de quedar centenars de persones a les portes del recinte reivindicant el dret a decidir dels catalans, aquest dimecres ha omplert la Puerta del Sol de la capital espanyola en una convocatòria exprés arran del macrooperatiu de la Guàrdia Civil d'aquest matí a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la convocatòria estava prevista per a les 19.30 h, des de minuts abans ja s'ha omplert el centre neuràlgic de Madrid amb centenars de persones que llançaven proclames a favor del dret a decidir i de rebuig a les accions de l'Estat contra els preparatius de l'1-O: "No, no, no a l'estat d'excepció". Ja d'inici hi ha hagut algun incident amb un defensor de la unitat d'Espanya que s'ha encarat amb els manifestants. La picabaralla l'han aturat membres de la Policia Nacional, que han identificat un dels protagonistes.

Les proclames a favor de l'1-O han estat acompanyades de l'exhibició de banderes estelades, republicanes espanyoles i pancartes amb missatges reivindicatius. "No a la repressió franquista del PP" i "Sí al dret a decidir", es podia llegir en un mural del Sindicato de Estudiantes. Iniciativa Comunista, per la seva banda, ha mostrat una pancarta que feia referència a la ja popular cançó de Lluís Llach: "Estirem fort perquè caigui l'estaca".

Entre les personalitats polítiques que han fet acte de presència a la manifestació hi havia representants del PDECat, ERC, PNB, Compromís i Podem, a més del delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell.

La plaça del Sol de Madrid es bolca en suport a l'1-O: "Votarem!"

Una vintena d'ultradretans

A la part baixa de la plaça, per on transcorre el carrer Mayor, s'hi han apropat una vintena d'ultradretans que han exhibit banderes espanyoles i també de la Falange. Amb crits d'"Els separatistes són els terroristes" i "Puigdemont a la presó", han plantat cara des de la distància al gruix de manifestants. La Policia Nacional ha desplegat un cordó perquè els dos bàndols quedessin ben allunyats, cosa que ha limitat l'enfrontament a l'intercanvi de missatges: "Vosaltres, feixistes, sou els terroristes" i "Madrid serà la tomba del feixisme", han contestat la majoria dels congregats. Passades les 21.30 h i malgrat l'oposició dels ultres, la policia els ha forçat a l'abandonament. Aleshores, la gent ja s'ha començat a dispersar i s'ha donat per finalitzada la concentració.

La plaça del Sol de Madrid es bolca en suport a l'1-O: "Votarem!"

Multa als organitzadors per no haver avisat

Els organitzadors de la manifestació han rebut una advertència de la Delegació del govern espanyol a Madrid que poden haver de pagar un mínim de 600 euros de multa administrativa per haver fet la convocatòria sense haver-la notificat amb una antelació de quinze dies naturals o 24 hores en cas que sigui amb caràcter d'urgència.

stats