Política 10/06/2012

Alfons Garcia: "Un poble nuclear necessita diversificar la seva economia"

Daniel Revenga
2 min
"Un poble nuclear necessita diversificar la seva economia"

VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANTPressupost: 20,5 milions d'euros

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciatives:

  1. Incentius d'entre 1.500 i 3.600 euros a empreses per invertir en tecnologia i instal·lacions.
  2. Servei d'assessorament per a emprenedors.
  3. Subvencions de 800 euros per a nous contractes.

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) és un municipi especial enmig d'aquesta crisi econòmica que afecta totes les institucions catalanes, començant per la Generalitat. Els extraordinaris ingressos que els suposa la presència al seu terme municipal -on viuen 5.941 habitants- de dues centrals nuclears (una en operació i l'altra en fase de latència) i una planta de cicle combinat li proporcionen uns ingressos elevats que fan que se'l pugui considerar un municipi ric, si el comparem amb la tònica que afecta la majoria d'ajuntaments catalans.

Però la crisi també es deixa sentir al municipi, que a més té el repte de diversificar la seva economia per reduir l'alt nivell de dependència del sector energètic. Per això, al consistori tenen clar que la millor manera d'aprofitar aquests recursos és invertint-los en el foment de l'activitat econòmica. "Apostem fort per atreure inversions i per fomentar que els emprenedors locals creïn noves empreses", explica l'alcalde del municipi, Alfons Garcia, del PSC.

Línia d'incentius per a empreses

Aquests dos objectius s'estimulen amb una línia d'incentius per a les companyies que apostin per activitats innovadores o estratègiques per a l'economia local. Els ajuts van de 1.500 a 3.600 euros i estan pensats per donar suport a la inversió en instal·lacions i noves tecnologies. Aquestes subvencions econòmiques complementen la tasca que des del 2005 fa el SAE, un servei d'assessorament perquè els emprenedors locals consolidin les seves idees de negoci. En sis anys aquest servei ha contribuït a la creació d'un centenar de projectes empresarials, amb un índex de supervivència del 77%.

"El nostre repte per promoure l'aparició de noves empreses ve d'abans de la crisi, perquè un municipi nuclear ha de treballar per diversificar la seva economia, però amb la situació actual pren més importància, perquè l'accés als llocs de treball és molt més complicat -explica Garcia-. L'autoocupació pot ser una solució per a molta gent, però se'ls ha d'ajudar". El consistori també incentiva la contractació d'aturats amb subvencions de 800 euros per cada nou contracte que doni feina de jornada completa durant un mínim de tres mesos. A més, l'equip de govern està estudiant una nova línia d'estímuls econòmics per atreure empreses "d'alt impacte" que creïn nous llocs de treball al municipi.

stats