POLÍTICA
Política 13/06/2011

Dirigents del PSOE obren la porta a avançar les generals

José María Barreda, primer baró que veu "convenient" no esgotar la legislatura. La situació econòmica i la pèrdua de suports, al Congrés i entre els electors, podria fer decidir el president espanyol a convocar els comicis abans del març del 2012, segons 'El País' i 'El Mundo'

Redacció
2 min

BarcelonaDirigents del PSOE comencen a dir públicament que veurien bé un avançament de les eleccions generals, tal com estaria estudiant el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, segons publiquen aquest dilluns El País i El Mundo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Telecinco, el president en funcions de Castella-la Manxa, José María Barreda, ha assegurat que avançar els comicis previstos en principi pel març de l'any que ve podria ser una bona opció. "Si la situació ha de seguir sent així d'extraordinàriament complicada, potser avançar les eleccions sigui convenient".

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, en una entrevista a RNE, ha dit que és "partidari d'esgotar els terminis", però també ha admès en tot cas que les dades de l'atur (EPA) que es publicaran el 28 d'octubre serien una bona raó per avançar les eleccions. Segons ha dit, arribaran en "un bon moment" perquè "les reformes estaran acabades de crear i se'n percebran els efectes".

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, s'ha allunyat de les declaracions de Barreda i ha apostat a TVE per mantenir les eleccions "quan toquen".

El president basc, Patxi López, en declaracions a la Ser, també és partidari d'esgotar el mandat.

També des d'Euskadi, el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha admès que el seu partit "treballa" amb l'"escenari realista" d'un avançament de les eleccions.

Les dades de l'atur, la clau

Segons informa El País aquest dilluns, destacats dirigents socialistes treballen amb la possibilitat que José Luis Rodríguez Zapatero avanci els comicis. La cita seria al novembre. Segons el diari, "diferents fonts consultades argumenten que hi ha factors clau que poden desembocar en l'avançament electoral". Entre aquests factors hi ha la crisi, les circumstàncies polítiques, l'estabilitat parlamentària, el clima social o el deteriorament del suport ciutadà al PSOE.

El diari El Mundo també arrenca la seva edició de dilluns amb la informació del possible avançament electoral. Segons el diari de Pedro J. Ramírez, els socialistes intentarien aprofitar-se de les bones dades pel que fa a l'ocupació que deixaria la temporada turística de l'estiu. Per tant, la data de les eleccions seria el 20 o el 27 de novembre. El Mundo destaca que són Zapatero, Rubalcaba, Blanco, Iglesias i Bono els encarregats de valorar la possibilitat tot i que la decisió final l'hauria de prendre el mateix Zapatero.

stats