POLÍTICA
Política 17/04/2011

Els partits polítics catalans perfilen un front comú per reclamar el deute a Espanya

La vicepresidenta Ortega considera que la negativa del govern espanyol a pagar el fons de competitivitat és un “incompliment flagrant”. Joaquim Nadal lamenta que les finances catalanes “s'airegin des de Washington”. ICV i fins i tot el PPC s'han sumat a la proposta

Redacció
2 min

BarcelonaAquest cap de setmana, el govern espanyol ha marcat terreny respecte a la Generalitat i s'ha negat dues vegades a pagar a Catalunya el fons de competitivitat, valorat en 1.450 milions. Primer va ser Zapatero qui va dir que els diners que reclama Catalunya no arribaran fins al 2013. Aquest diumenge, la ministra Salgado ha reiterat les paraules del president espanyol i ha insinuat, a més, que la xifra que ha fet pública el Govern podria no ser certa. Com a resposta a l'hostilitat que arriba des de la caixa de l'Estat, els partits polítics catalans preparen un front comú per exigir els diners que Catalunya hauria d'haver rebut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta Ortega ha estat l'encarregada de donar la cara per part del Govern. Ortega ha qualificat d'“incompliment flagrant i constant” les negatives dels membres del govern espanyol a pagar el que deuen a Catalunya. La vicepresidenta ha defensat la solidaritat catalana al llarg de la història i ha reclamat que ara a l'Estat li toca respondre. "Deixin la campanya electoral en la qual estan immersos i facin el favor de complir amb Catalunya com Catalunya ha complert sempre amb la resta de l'Estat", ha dit Ortega, que ha alertat també que l'actitud del govern Zapatero provoca més irritació entre els catalans.

Des de les files d'ERC, el secretari general dels republicans, Joan Ridao, ha reclamat que Zapatero "deixi de jugar als trilers i pagui" a Catalunya el fons de competitivitat. "Salgado i Zapatero no ens poden carregar el mort dels problemes que tinguin les finances de l'Estat", ha denunciat Ridao. El republicà, a més, ha recordat que el seu partit va presentar una iniciativa al Congrés per tal d'aconseguir la transferència, i que vol ser de tots els partits catalans. Però, de moment, només l'han signada, a banda d'ERC, CiU i ICV. "El PSC i el PP s'hi neguen", ha lamentat Ridao.

Els últims dies, però, el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha insinuat que els 25 diputats del PSC al Congrés podrien trencar la disciplina de vot del PSOE precisament per reclamar el fons de competitivitat. Nadal, que s'ha mostrat indignat, amb la posició que ha adoptat el govern espanyol en els últims dies, veu "molt estrany que les finances catalanes s'hagin d'airejar des de Washington o des de mítings a Castella-la Manxa". El socialista, però, continua demanant a la Generalitat que negociï amb l'executiu espanyol i li reitera l'oferta d'ajuda "fins a les últimes conseqüències". El socialista ha tornat a instar l'executiu de Zapatero a complir amb els deutes, “com ho van fer el 2009 i el 2010”.

El PP català també ha sorprès quan ha anunciat que estudia presentar una iniciativa al Senat perquè Catalunya pugui aconseguir els 1.450 milions del fons. Ho ha dit la presidenta dels populars, Alicia Sánchez-Camacho, que ha apuntat que ja n'ha parlat amb la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría. Ella mateixa presentaria aquesta sol·licitud al Senat.

El guant l'ha recollit el secretari general d'ICV, Joan Herrera, que ha demanat "voluntat unitària" per fer realitat aquest front comú i reclamar a Zapatero que pagui "el que deu a Catalunya". L'ecosocialista ha afegit que per a aconseguir-ho "necessitem autoritat, una autoritat que el govern de Mas està perdent perquè demana esforços als quals menys tenen però no exigeix res a les rendes més elevades".

stats