Política 05/10/2011

Els grups polítics es mostren disposats a no cobrar la paga extra de Nadal

Els partits de l'oposició critiquen, però, que la mesura és populista i no té massa incidència en el problema del finançament

Acn
2 min

BarcelonaEls grups polítics del Parlament estan disposats a que els diputats no cobrin la paga extraordinària que acostumen a rebre per Nadal. La mesura, proposada per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i que es debatrà a la Junta de Portaveus de la setmana vinent, emula l'anunci que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest dimecres al matí avançant que els alts càrrecs i els membres del Govern no percebran aquesta paga. Els grups, però, accepten la proposta pels diputats tot criticant el caràcter populista que asseguren que té la mesura de Mas i De Gispert i advertint que l'estalvi que provocarà no tindrà massa incidència en el problema de finançament que pateix la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts dels grups parlamentaris han assegurat que els seus diputats no tindran cap problema en que el Parlament acordi que no rebin la paga extra de Nadal. Els polítics, doncs, estan disposats a que la Junta de Portaveus tiri endavant la proposta de De Gispert que debatran la setmana vinent. Amb tot, des dels partits de l'oposició alerten del caràcter demagògic i populista que atribueixen a les mesures dels presidents de la Generalitat i del Parlament.

I és que els grups de l'oposició interpreten els anuncis de Mas i De Gispert com un pas calculat per frenar les protestes que en món de la salut ha provocat la proposta del departament de retallar la paga de Nadal als professionals sanitaris. A més, temen que amb aquesta mesura, el Govern es blindi per obrir la porta a reajustar el sou a tots els treballadors públics més endavant.

Així, tot i reconèixer el caràcter exemplaritzant que pot tenir que els diputats tampoc cobrin aquests diners al desembre, els partits no veuen en els anuncis de Mas i De Gispert les formes adequades per establir criteris d'austeritat real en l'administració. Amb tot, cap dels grups ha manifestat la seva voluntat d'oposar-se a que els diputats deixin de cobrar la paga extraordinària. Però tots anuncien que estaran vigilants amb el que el Govern pugui fer a partir d'ara agafant aquestes mesures com a argument.

L'únic grup parlamentari que ha anunciat aquest dimecres que anirà una mica més enllà de les mesures plantejades ha estat ICV-EUiA. El passat 30 de desembre, els ecosocialistes van fer arribar a la presidenta del Parlament un seguit de mesures encaminades a reduir les despeses de la Cambra, però en el seu dia no van ser tingudes en consideració. Ara, la portaveu del grup, Dolors Camats, ha remés una carta a De Gispert avançant-li que aprofitant que la setmana vinent la Junta de Portaveus tractarà la retallada de la paga com una mesura d'estalvi, els ecosocialistes tornaran a presentar les seves propostes. Un nou protocol pels viatges i visites dels membres del Parlament, una reducció del parc mòbil, mesures d'ecoeficiència als edificis per rebaixar el consum energètic, i un sistema d'estalvi de paper conformen les propostes més destacades d'ICV-EUiA.

stats